Αρχική Περιβάλλον To Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού ξεκινάει νέο αγώνα κατά της πώλησης των υδάτων

To Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού ξεκινάει νέο αγώνα κατά της πώλησης των υδάτων

0
Διαφήμιση

Δράσεις νομικές, συνδικαλιστικές, καμπάνιες τοπικής και εθνικής εμβέλειας και γενικότερα κινητοποιήσεις στο πλαίσιο του κάθε εθνικού φορέα, σε συντονισμό με το Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού, αναμένεται το επόμενο διάστημα, προκειμένου να διαφυλαχθεί το νερό.

Αυτό αποφασίστηκε σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στις Βρυξέλλες, για την υπεράσπιση του νερού ως κοινωνικού αγαθού, με τη μαζική συμμετοχή συνδικαλιστικών ενώσεων, οικολογικών οργανώσεων, επιστημονικών φορέων, αλλά και κινημάτων από την Ελλάδα.

Είναι η πρώτη φορά, μέσα στο άκρως επιθετικό περιβάλλον του ευρωπαϊκού διευθυντηρίου, το οποίο επιβάλλει ως μνημονιακή υποχρέωση την ιδιωτικοποίηση του νερού, που πραγματοποιείται εκδήλωση με τέτοιας κλίμακας αντιπροσώπευση, η οποία καταλήγει σε συγκεκριμένα συμπεράσματα, σε προτάσεις και κυρίως σε σχέδιο δράσης.

Από το κοινό ανακοινωθέν των συμμετεχόντων στην εκδήλωση, το οποίο παρουσιάστηκε σε Συνέντευξη Τύπου, ιδιαίτερης πολιτικής σημασίας είναι η διαπίστωση ότι ενώ στη Γαλλία και στη Γερμανία το νερό επαναδημοτικοποιείται, μετά την παταγώδη αποτυχία του μοντέλου της ιδιωτικοποίησης, από την Ελλάδα απαιτείται η ιδιωτικοποίηση των υπηρεσιών ύδρευσης, αφού προηγουμένως επλήγησαν σκοπίμως τα ταμεία των διαθεσίμων της ΕΥΔΑΠ με επανειλημμένες κινήσεις επιστροφής κεφαλαίων ύψους 77εκ ευρώ.

Στο πλαίσιο αυτό οι συμμετέχοντες ζητούν τη συμμόρφωση όλων των εθνικών κυβερνήσεων και των ευρωπαϊκών οργάνων σύμφωνα με την ευρωπαϊκή συνθήκη και τις δικές τους διατυπώσεις ότι το νερό δεν αποτελεί εμπορικό προϊόν, όπως αναφέρεται στην οδηγία 2000/60.

Ζητούν να συμμορφωθούν επίσης με τις δημοκρατικά εκφρασμένες μέσω δημοψηφισμάτων απόψεις των ευρωπαϊκών λαών όπως στην Ιταλία και στη Θεσσαλονίκη, που έχουν καταδικάσει επανειλημμένα την έμμεση ή άμεση ιδιωτικοποίηση του κύκλου του νερού και της διαχείρισής του.

Οι δράσεις που μέχρι στιγμή έχουν αναλάβουν είναι:

1. Μέλη του SaveGreekWater έχουν ζητήσει με επίσημο έγγραφο την δημοσιοποίηση κάθε επικοινωνίας μεταξύ του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και των ελληνικών κυβερνήσεων μετά την 24η Μαΐου 2014 και την σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου που αφορούν την ένταξη των ελληνικών υπηρεσιών ύδρευσης στο υπερταμείο.

2. Στις 20 Μαρτίου εκδικάζεται η προσφυγή των μελών του ΣΕΚΕΣ σχετικά με τα ασφαλιστικά μέτρα κατά της απόφασης της γενικής συνέλευσης μετόχων για επιστροφή κεφαλαίου ύψους 40 εκ ευρώ που καθιστά αβέβαιο το οικονομικό μέλλον της ΕΥΔΑΠ.

3. Προσφυγή των εργαζομένων της ΕΥΑΘ και πολιτών Αθήνας Θεσσαλονίκης με κάθε ένδικο μέσο κατά της ένταξης των ΕΥΔΑΠ και ΕΥΑΘ στο υπερταμείο.

4. Η ομοσπονδία εργαζομένων στις δημοτικές επιχειρήσεις ύδρευσης/αποχέτευσης της Ελλάδας χρηματοδοτεί ντοκιμαντέρ για την κατάσταση και το έργο τους, καθώς και τις αρνητικές επιπτώσεις της ιδιωτικοποίησης σε δημοτικό επίπεδο παγκοσμίως.

5. Τοπικά κινήματα όπως στη Χαλκιδική, Θάσο, Κόρινθο, Κρήτη έχουν ξεκινήσει συντονισμένες καμπάνιες ενημέρωσης πολιτών και δράσεων.

6. Η Σοφία Σακοράφα αναλαμβάνει πρωτοβουλία για την προώθηση των δράσεων και των παρεμβάσεων σε πανευρωπαϊκό επίπεδο και στα θεσμικά όργανα της Ε.Ε

Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να υπογραμμιστεί ότι οι υπηρεσίες ύδρευσης στην Ελλάδα έχουν καταφέρει να είναι κερδοφόρες, παρέχουν εξαιρετικά ποιοτικό νερό σε ένα από τα χαμηλότερα τιμολόγια στην Ευρώπη, προσφέροντας κατά περιπτώσεις κοινωνικά τιμολόγια για τους οικονομικά ασθενέστερους.

Στην Ελλάδα, στο Ευρωπαϊκό Κίνημα Νερού συμμετέχουν: Ομοσπονδία Εργαζομένων ΕΥΔAΠ, ΠOΕ-ΔΕΥA, ΣΥΛΛOΓOΣ ΕΛΛHNΩN ΓΕΩΛOΓΩN, ΣΥΛΛOΓOΣ MHXANΙKΩN ΕΥΔAΠ, Συμμετοχικό Ενωτικό Κίνημα Εργαζομένων & Συνταξιούχων ΕΥΔΑΠ, Σωματείο Εργαζομένων ΕΥAΘ, Savegreekwater, Oμοσπονδία Oικολογικών Oργανώσεων Kορινθιακού Kόλπου “H AΛKΥΩN”, ΘΑΣΟΣ ΝΕΡΟ SOS, Επιτροπή Aγώνα Mεγάλης Παναγιάς Xαλκιδικής και Σοφία Σακοράφα

Διαφήμιση