Αρχική Ενέργεια Τις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις για ΔΕΣΦΑ – Τι είπε ο επίτροπος...

Τις επόμενες ημέρες οι ανακοινώσεις για ΔΕΣΦΑ – Τι είπε ο επίτροπος Κανιέτε

0
Διαφήμιση

Θετικός στην αποκρατικοποίηση τουλάχιστον του 66% των μετοχών του ΔΕΣΦΑ εμφανίστηκε ο Επίτροπος Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας Μιγκέλ Αρίας Κανιέτε, ενώ για το θέμα θα υπάρξουν αποφάσεις που θα ανακοινωθούν εντός των ημερών όπως είπε ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιώργος Σταθάκης στην κοινή συνέντευξη Τύπου.

Ο κ. Κανιέτε δήλωσε ρητά ότι η άποψη της Επιτροπής είναι πως θα πρέπει να πωληθεί το 66% του ΔΕΣΦΑ και ότι για το θέμα η ΕΕ αναμένει την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης.

Ο υπουργός τόνισε αναφερόμενος στην απελευθέρωση της αγοράς ηλεκτρικής ενέργειας ότι οι στόχοι για την μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ είναι δεδομένοι και θα επιτευχθούν με την επιχείρηση ισχυρή.

Ο Επίτροπος ανέφερε ακόμη για τον ΔΕΣΦΑ ότι η Κομισιόν θα διευκολύνει την εφαρμογή όποιας απόφασης λάβει η κυβέρνηση ενώ επανέλαβε την ανάγκη ο διαχειριστής να καλύπτει τις προδιαγραφές που θέτει η Κοινοτική νομοθεσία.

Για τη διαπραγμάτευση στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης ο κ. Σταθάκης ανέφερε ότι τόσο για το ΔΕΣΦΑ όσο και για τα θέματα που αφορούν τις δημοπρασίες λιγνιτικής και υδροηλεκτρικής ενέργειας της ΔΕΗ (ΝΟΜΕ) υπάρχει περιθώριο απόλυτης σύγκλισης. “Δεν θεωρώ ότι τα ενεργειακά θέματα θα αποτελέσουν εμπόδιο για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης”, πρόσθεσε.

“Οι στόχοι για τη μείωση του μεριδίου αγοράς της ΔΕΗ στο 50% έχουν συμφωνηθεί και είναι δεδομένοι. Η μετάβαση περιλαμβάνει πολλά εργαλεία και τα ΝΟΜΕ είναι ένα από αυτά. Είναι πρόωρο να συζητούμε ότι δεν δουλεύει το σύστημα καθώς το μερίδιο της ΔΕΗ έχει μειωθεί στο 87%, υπάρχει εντατικοποίηση του ανταγωνισμού, κάτι που είναι εμφανές καθώς πέφτουν οι τιμές, και θεωρούμε ότι ο στόχος για το 2017 και το 2018 θα επιτευχθεί”.

Απέρριψε επίσης ως υπερβολικές τις καταστροφολογικές προβλέψεις για κατάρρευση της ΔΕΗ , τονίζοντας ότι η ΔΕΗ θα παραμείνει ασφαλής και ισχυρός παίκτης καθώς και ότι όπως αποδείχθηκε στην περίπτωση του ΑΔΜΗΕ, η χρηματοδότηση και η χρηματοπιστωτική θέση της επιχείρησης είναι ασφαλείς.

Από την πλευρά του ο Επίτροπος τόνισε ότι και σε άλλες χώρες υπήρξαν δυσκολίες στον τομέα των αποκρατικοποιήσεων, ενώ σημείωσε πως είναι προς το συμφέρον των καταναλωτών ένα ανταγωνιστικό ενεργειακό σύστημα.

“Μου δόθηκαν διαβεβαιώσεις ότι το πρόγραμμα θα εφαρμοστεί και στο μέλλον θα υπάρξει περισσότερος ανταγωνισμός”, τόνισε ο Επίτροπος και εξέφρασε την πεποίθηση πως οι στόχοι θα επιτευχθούν. Ο ίδιος αποσυνέδεσε την υπόθεση του μονοπωλίου της ΔΕΗ στη λιγνιτική παραγωγή, που αποτελεί υπόθεση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, από τις διαπραγματεύσεις για τη δεύτερη αξιολόγηση.

Ο κ. Κανιέτε ανέφερε ότι η Ελλάδα βρίσκεται μπροστά στο χρονοδιάγραμμα για την επίτευξη των στόχων μείωσης των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου και ανάπτυξης των ανανεώσιμων πηγών κάτι που όπως είπε δεν οφείλεται μόνο στην οικονομική κρίση. Τα προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας αποτελούν προτεραιότητα και για την ελληνική κυβέρνηση όπως επεσήμανε ο κ. Σταθάκης. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη χώρα μας έχει εξάλλου η πρωτοβουλία για την ενέργεια στα νησιά που ανήγγειλε ο Επίτροπος, στο πλαίσιο της οποίας προγραμματίζεται σχετικό φόρουμ στην Κρήτη.

“Πρέπει από κοινού να αναλάβουμε πρωτοβουλίες στα νησιά, να φύγουμε από τα πιλοτικά προγράμματα και να προχωρήσουμε στην επόμενη περίοδο πολύ πιο φιλόδοξα σχέδια για την προσαρμογή του συνόλου του νησιωτικού συμπλέγματος σε ένα νέο ενεργειακό μοντέλο με διασυνδέσεις και εγκαταστάσεις αυτόνομων συστημάτων φιλικών προς το περιβάλλον.”, ανέφερε από την πλευρά του ο κ. Σταθάκης.

Ο κ. Κανιέτε πρότεινε την έναρξη διαλόγου με την Ελλάδα για την ενέργεια με επίκεντρο τρία ζητήματα:

Την ανάδειξη της Ελλάδας σε ενεργειακό κόμβος στην περιοχή (ο Επίτροπος παρουσίασε μάλιστα χάρτη με όλα τα σχέδια ενεργειακών διασυνδέσεων που υλοποιούνται ή είναι υπό συζήτηση υπογραμμίζοντας το γεωγραφικό πλεονέκτημα της χώρας μας μεταξύ δύο ηπείρων)

  • Την ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών και την ενεργειακή αποδοτικότητα.
  • Την δημιουργία ανταγωνιστικών αγορών.
Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here