Αρχική Υγεία - Διατροφή Νέες οδηγίες για τις αλλεργίες μωρών: Δώστε του από νωρίς φιστίκια

Νέες οδηγίες για τις αλλεργίες μωρών: Δώστε του από νωρίς φιστίκια

0
Διαφήμιση

Νέες οδηγίες για την εισαγωγή φιστικιών στη διατροφή των βρεφών θα ανακοινώσει το Αμερικανικό Κολλέγιο Αλλεργιών, Άσθματος & Ανοσολογίας (ACAAI). Σε αυτές θα τονίζει ότι η ηλικία κατά την οποία θα πρωτοχορηγηθούν προϊόντα με φιστίκια στα βρέφη, πρέπει να καθορίζεται με βάση τον κίνδυνο που διατρέχουν να εκδηλώσουν αλλεργική αντίδραση στον ξηρό καρπό.

Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι τα μωρά θα εμπίπτουν σε μία από τρεις κατηγορίες:

1. Υψηλού κινδύνου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όσα έχουν σοβαρό έκζεμα, αλλεργία στο αυγό ή και τα δύο. Πρέπει να εκτεθούν στα φιστίκια σε ηλικία 4 έως 6 μηνών για να μειωθεί ο κίνδυνος αλλεργίας.

Θα πρέπει, όμως, να προηγηθεί δερματικό τεστ αλλεργίας. Αν δεν υπάρξει δερματική αντίδραση ή είναι μικρή (η κοκκινίλα και ο πομφός είναι έως 2 χιλιοστά), η χορήγηση του προϊόντος με φιστίκι μπορεί να γίνει στο σπίτι. Αν υπάρξει έντονη δερματική αντίδραση (η κοκκινίλα και ο πομφός είναι πάνω από 3 χιλιοστά), η εισαγωγή της τροφής θα πρέπει γίνεται από τον παιδίατρο στο ιατρείο του.

2. Μέτριου κινδύνου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα βρέφη με ήπιας ή μέτριας βαρύτητας έκζεμα που ήδη έχουν αρχίσει στέρεες τροφές. Πρέπει να εκτίθενται στα φιστίκια σε ηλικία 6 μηνών.

3. Χαμηλού κινδύνου. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν τα μωρά χωρίς έκζεμα ή άλλη τροφική αλλεργία. Οι γονείς μπορεί να εισάγουν τα φιστίκια οποιαδήποτε στιγμή μετά τους 6 μήνες.

Βάση των συστάσεων αυτών αποτελούν τα ευρήματα της μελέτης LEAP, η οποία δημοσιεύθηκε πέρυσι στην επιθεώρηση New England Journal of Medicine και έδειξε πως τα βρέφη υψηλού κινδύνου που εκτίθενται νωρίς στα φιστίκια έχουν λιγότερες πιθανότητες να εκδηλώσουν αλλεργία σε αυτά έως ότου γίνουν 5 ετών.

«Οι κατευθυντήριες οδηγίες για την εισαγωγή φιστικιών στη διατροφή των βρεφών αλλάζουν, βάσει νέων ευρημάτων που υποδηλώνουν ότι η έναρξη της κατανάλωσής τους σε ηλικία 4-6 μηνών, όταν έχουν ήδη εισαχθεί στο διαιτολόγιο του παιδιού κάποιες τροφές, μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο να εκδηλώσει το μωρό αλλεργία στα φιστίκια», δήλωσε ο δρ Μάθιου Γκρήνχοτ, επίκουρος καθηγητής Παιδοαλλεργιολογίας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο, παρουσιάζοντας τις νέες οδηγίες στο ετήσιο συνέδριο της ACAAI.

Βέβαια, δεν είναι δυνατόν να χορηγηθούν στα βρέφη ολόκληρα φιστίκια διότι υπάρχει κίνδυνος να πνιγούν και έτσι οι οδηγίες συνιστούν φυστικοβούτυρο σε μορφή κρέμας το οποίο θα αραιωθεί με λίγο ζεστό νερό. Τον τελευταίο λόγο, πάντως, θα πρέπει οπωσδήποτε να έχει ο παιδίατρος, υπογράμμισε ο δρ Γκρήνχοτ.

 

 

ΠΗΓΗ: http://www.businessinsider.com/new-peanut-guidelines-allergies-2017-1 tanea,http://www.foxnews.com/health/2017/01/05/giving-peanut-based-foods-to-babies-early-prevents-allergies.html http://www.gainesville.com/news/20170111/guidelines-give-peanut-based-foods-to-babies-early

Διαφήμιση