Αρχική Περιβάλλον Γιγάντιο υπόγειο ποτάμι λιωμένου σιδήρου κινείται προς την Ευρώπη

Γιγάντιο υπόγειο ποτάμι λιωμένου σιδήρου κινείται προς την Ευρώπη

0
Διαφήμιση

Πριν από 15 χρόνια είχε διαπιστωθεί ότι σε βάθος τριών χιλάδων χλμ. κάτω από την επιφάνεια της Γης σε μια περιοχή ανάμεσα στον Καναδά και την Σιβηρία υπάρχει μια ροή λιωμένου σιδήρου.

Παρατηρήσεις που έγιναν με τους δορυφόρους της ευρωπαϊκής αποστολής Swarm που βρίσκονται σε τροχιά από το 2013 αποκάλυψαν ότι η ροή αυτή είναι στην πραγματικότητα ένα ποτάμι λιωμένου σιδήρου με πλάτος 420 χλμ. Οι παρατηρήσεις έδειξαν ότι το ποτάμι έχει αποκτήσει τριπλάσια ταχύτητα κίνησης από εκείνη που εκτιμούσαν οι ειδικοί.

Οπως φαίνεται ο λιωμένος σίδηρος κινείται δυτικά προς την Ευρώπη καλύπτοντας ετησίως αποστάσεις 40-45 χλμ. Η ανακάλυψη θεωρείται πολύ σημαντική γιατί φωτίζει τον μηχανισμό των πολύτιμων για την Γη μαγνητικών της πεδίων.

«Πρόκειται για μια εντυπωσιακή ανακάλυψη. Γνωρίζαμε ότι ο υγρός πυρήνας της Γης κινείται αλλά ο εντοπισμός αυτού του ποταμού μας προσφέρει σημαντικά στοιχεία. Γνωρίζουμε περισσότερα για τον πυρήνα του Ηλιου από ότι για αυτόν της Γης.

Η ανακάλυψη του ποταμού είναι ένα πολύ σημαντικό βήμα στην καλύτερη κατανόηση των εσωτερικών λειτουργιών της Γης» αναφέρουν οι ερευνητές που δημοσιεύουν την ανακάλυψη τους στην επιθεώρηση «Nature Geoscience».

Οι ερευνητές υποψιάζονται ότι αυτό είναι μέρος του εσωτερικού κύκλου της γης που έχει αρχίσει εδώ και δισεκατομμύρια χρόνια.

Αν μπορούμε να γνωρίζουμε τώρα στα στάδια του κύκλου, μπορούμε να προβλέψουμε πώς το μαγνητικό πεδίο της Γης θα μεταβάλλεται με την πάροδο του χρόνου, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου που θα γίνει εντός των επόμενων αιώνων.

Αυτή είναι η πρώτη ανακάλυψη του δορυφόρου, και οι ερευνητές ελπίζουν και σε άλλες ανακαλύψεις.

Τώρα, ο δορυφόρος είναι ακόμα γύρω από τη γη και με τις ακτίνες X καταγράφει: μανδύα, κρούστα, ωκεανούς, ιονόσφαιρα (που βρίσκεται περίπου 80 χιλιόμετρα πάνω από το έδαφος, με ένα σημαντικό αριθμό φορτισμένων σωματιδίων) και την μαγνητόσφαιρα (γύρω από το μαγνητικό πεδίο της Γης ).

 

 

Πηγές: http://www.businessinsider.in/scientists-discovered-a-river-of-molten-iron-in-the-middle-of-earth-that-could-help-explain-the-cores-magnetic-field/articleshow/56141941.cms, tovima,http://www.bestchinanews.com/Explore/2758.html

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here