Αρχική Καταστροφές Ιαπωνία: Καταστράφηκε το 70% του μεγαλύτερου κοραλλιογενούς υφάλου λόγω κλιματικής αλλαγής

Ιαπωνία: Καταστράφηκε το 70% του μεγαλύτερου κοραλλιογενούς υφάλου λόγω κλιματικής αλλαγής

0
Διαφήμιση

Σχεδόν τα τρία τέταρτα από τους μεγαλύτερους κοραλλιογενείς υφάλους της Ιαπωνίας έχουν πεθάνει, σύμφωνα με μια έκθεση που συνδέει την καταστροφή με την άνοδο της θερμοκρασίας της θάλασσας που προκαλείται από την υπερθέρμανση του πλανήτη.

Η έκθεση του Ιαπωνικού Υπουργείο υπερβάλλοντος είπε ότι το 70% των κοραλλιογενή ύφαλων της λιμνοθάλασσας Sekisei στην Οκινάουα είχαν πεθάνει από ένα φαινόμενο γνωστό ως λεύκανση.

Ο αυξημένος αποχρωματισμός των κοραλλιών, ο οποίος προκαλείται κυρίως από την αύξηση της θερμοκρασίας των ωκεανών είναι υπεύθυνος για το ανησυχητικό φαινόμενο, κατέληξε η σχετική έρευνα.

Ο κοραλλιογενής ύφαλος βρίσκεται μεταξύ των απομακρυσμένων νησιών Ισιγκάκι και Ιριομότε, σχεδόν 2.000 χιλιόμετρα νοτιοδυτικά του Τόκιο.

Ο αποχρωματισμός (ή «λεύκανση) των κοραλλιογενών υφάλων συμβαίνει όταν ασυνήθιστες περιβαλλοντικές συνθήκες, όπως η αύξηση της θερμοκρασίας, προκαλούν τα κοράλλια να απομακρύνουν τα μικροσκοπικά φύκη που διαθέτουν για φωτοσύνθεση, με αποτέλεσμα να χάνουν το χρώμα τους και εντέλει να πεθαίνουν αν παραμείνουν σε αυτήν την κατάσταση για μεγάλα χρονικά διαστήματα.

Ο αποχρωματισμός επιδεινώθηκε το 2016 λόγω της αύξησης της θερμοκρασίας των ωκεανών κατά έναν με δύο βαθμούς Κελσίου πάνω από το φυσιολογικό μεταξύ Ιουνίου και Σεπτεμβρίου, ξεπερνώντας ακόμα και τους 30 βαθμούς Κελσίου, σύμφωνα με τα τοπικά μέσα. Το προηγούμενο ποσοστό ήταν 56,7%, μετά από έρευνα που πραγματοποιήθηκε το Σεπτέμβριο και τον Οκτώβριο.

Η κυβερνητική έρευνα αποκάλυψε επίσης ότι περισσότερο από το 91% του υφάλου υποφέρει, τουλάχιστον εν μέρει, από αποχρωματισμό.

Εξάλλου, το περασμένο καλοκαίρι, μία περίπτωση μαζικού αποχρωματισμού στο Μεγάλο Κοραλλιογενή Ύφαλο της Αυστραλίας σκότωσε περισσότερα κοράλλια από ποτέ.

Το Κέντρο Σπουδών Κοραλλιογενών Υφάλων έχει προειδοποιήσει ότι αν οι εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου συνεχίσουν να αυξάνονται, τότε παρόμοια φαινόμενα θα έχουν υψηλότατη συχνότητα εμφάνισης, συμβαίνοντας κάθε δύο χρόνια ως τα μέσα της δεκαετίας του 2030.

 

 

Πηγές: https://www.theguardian.com/world/2017/jan/12/almost-75-of-japans-biggest-coral-reef-has-died-from-bleaching-says-report http://www.weareresonate.com/2017/01/global-warming-killed-70-japans-biggest-coral-reef/ http://www.kyt24.com/special-news/70-of-japans-largest-coral-reef-has-died-122098.html

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here