Αρχική Τεχνολογία «Έξυπνα» ρολόγια θα ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους για ασθένειες πριν αρρωστήσουν

«Έξυπνα» ρολόγια θα ειδοποιούν τους ιδιοκτήτες τους για ασθένειες πριν αρρωστήσουν

0
Διαφήμιση

Μέσω παρακολούθησης των ζωτικών οργάνων συσκευές smartwatches θα μπορούν να προβλέψουν πότε κάποιος βρίσκεται στα πρόθυρα να αρρωστήσει

Σύμφωνα με δημοσίευμα του New Scientist, ο Μάικλ Σνάιντερ, του Stanford University, για πάνω από έναν χρόνο φορούσε επτά αισθητήρες για να ελέγξει την αξιοπιστία τους, όταν ξαφνικά άρχισαν να δείχνουν αφύσικες μετρήσεις.

Ο ίδιος ένιωθε καλά, ωστόσο οι αισθητήτες έδειχναν πως η καρδιά του χτυπούσε πιο γρήγορα, η θερμοκρασία του είχε ανεβεί και το επίπεδο οξυγόνου στο αίμα του είχε πέσει.

«Αυτό ήταν το πρώτο που μου έδειξε πως κάτι δεν πήγαινε καλά» λέει ο ίδιος, που αναρωτήθηκε εάν είχε κολλήσει τη νόσο του Lyme (Βορρελίωση) σε ταξίδι του στην αγροτική Μασαχουσέτη.

Ακολούθησε ένας ελαφρύς πυρετός και ο Σνάιντερ ζήτησε από γιατρό το αντιβιοτικό δοξυκυκλίνη, που χρησιμοποιείται κατά της νόσου. Τα συμπτώματα εξέλειψαν σε μία ημέρα, και ακόλουθες δοκιμές επιβεβαίωσαν την αυτοδιάγνωσή του.

Ο Σνάιντερ και η ομάδα έχουν επιδείξει πως τα smartwatches μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τον εντοπισμό των πρώτων ιχνών μιας ασθένειας: Πάνω από 40 εθελοντές φορούσαν τις συσκευές για μέχρι και δύο χρόνια, οι οποίες παρακολουθούσαν τον σφυγμό και τη θερμοκρασία του δέρματος.

Όπως διαπιστώθηκε, οι συσκευές κατέγραφαν υψηλούς χτύπους καρδιάς και κάποιες φορές υψηλότερες θερμοκρασίες μέχρι και τρεις ημέρες πριν οι εθελοντές παρουσιάσουν συμπτώματα κρυώματος ή άλλων μολύνσεων.

«Όταν αυτά τα wearables συλλέξουν αρκετά δεδομένα για να ξέρουν ποια είναι τα φυσιλογικά σας επίπεδα, μπορούν να τα καταφέρουν πολύ καλά στο να αντιλαμβάνονται πότε κάτι πάει στραβά» λέει ο Σνάιντερ.

«Θεωρούμε πως αν ο χτύπος της καρδιάς σας και η θερμοκρασία του δέρματος είναι ψηλά για περίπου δύο ώρες, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα να αρρωστήσετε». Επίσης, είναι ακόμα καλύτερο όταν οι μετρήσεις δίνονται σε έναν γιατρό μια φορά τον χρόνο.

Η ομάδα του Σνάιντερ επιδιώξει τη δημιουργία αλγορίθμων που θα επιτρέπουν σε smartwatches να ενημερώνουν τους κατόχους τους πότε αρρωσταίνουν.

«Προβλέπω ότι το smartwatch σου θα μπορεί να σου πει πότε αρρωσταίνεις ή να επιβεβαιώσει ότι είσαι άρρωστος εάν νιώθεις κάπως περίεργα» λέει. «Αν το ρολόι λέει πως κολλάς κάτι, θα ξέρεις πως πρέπει να ξεκουραστείς αντί να βγεις για ποτό και χορό» σημειώνει σχετικά.

Είναι πραγματικά συναρπαστικό να εξετάσουμε πόσο νωρίτερα θα μπορούσαμε να παρέμβει για να αποτρέψει κάποιον να γίνει σοβαρά άρρωστος», λέει ο Μέρεντιθ Μάκεχαμ επικεφαλής ιατρικός σύμβουλος του Αυστραλιανού Οργανισμού Υγείας.

Αλλά προειδοποιεί ότι οι ασθενείς και οι γιατροί πρέπει να γνωρίζουν το ποσοστό σφάλματος μιας συσκευής, και αν χρησιμοποιείται με συνιστώμενη τρόπο.

 

 

Πηγές: https://www.newscientist.com/article/2117854-smartwatches-know-youre-getting-a-cold-days-before-you-feel-ill/ http://www.digitaltrends.com/mobile/wearable-tech-research-warns-sickness-news/

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here