Αρχική Επιστήμη Εξωγήινοι: επιχειρήματα εξ αγνοίας

Εξωγήινοι: επιχειρήματα εξ αγνοίας

0
Διαφήμιση

Του Κώστα Κέντζου

Από την τηλεόραση δε λείπουν οι εκπομπές για θέματα εξωγήινης παρέμβασης στην ιστορία της Γης και μάλιστα σε ορισμένες χώρες, όπως οι ΗΠΑ, υπάρχουν κανάλια που ασχολούνται με θέματα ανάλογου περιεχομένου και γενικότερα με μεταφυσικά, παραφυσικά και κάθε λογής αντιεπιστημονικά εφευρήματα και δοξασίες.

Ασχολούνται, φυσικά, με την έννοια της προαγωγής και διάδοσης τέτοιων αντιλήψεων, όχι της επιστημονικής κριτικής τους.

Σκοπός τους πέρα από τον εντυπωσιασμό και την τηλεθέαση, ο αποπροσανατολισμός και η αποχαύνωση των τηλεθεατών, που μπορεί να μην ξέρουν τίποτα για το νέο νόμο που τους κάνει φτωχότερους ή τους περικόπτει δικαιώματα στην Υγεία, στην Παιδεία κ.τ.λ. αλλά είναι πλήρως ενημερωμένοι για οτιδήποτε γράφουν και λένε οι συνεχιστές του Εριχ φον Ντένιγκεν.

Η «θεωρία» των αρχαίων εξωγήινων βασίζεται στο σόφισμα που ονομάζεται «επιχείρημα εξ αγνοίας» (argumentum ad ignorantiam), σύμφωνα με το οποίο αν δεν υπάρχει ικανοποιητική …γήινη απάντηση για κάτι όπως οι γραμμές Nazca στο Περού, τα αγάλματα στη νήσο του Πάσχα, ή οι αιγυπτιακές πυραμίδες, τότε η θεωρία ότι κατασκευάστηκαν από εξωγήινους πρέπει να είναι αληθής.

Τι κι αν οι αρχαιολόγοι ανακάλυψαν εικόνες που δείχνουν πώς δεκάδες χιλιάδες Αιγύπτιοι εργάτες χρησιμοποιούσαν ξύλινα έλκηθρα για να μετακινούν βράχους από το νταμάρι ως τον τόπο κατασκευής της πυραμίδας και μετά τους ανύψωναν πάνω σε ελαφρά κεκλιμένες ράμπες φτιαγμένες από χώμα, για να κατασκευάσουν κάθε στρώση της πυραμίδας.

Χάλκινα τρυπάνια, σμίλες, πριόνια και σουβλιά βρέθηκαν στα ερείπια γύρω από τη Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας και τα νταμάρια είναι γεμάτα από μισοτελειωμένα μπλοκ και κατεστραμμένα εργαλεία, που δείχνουν πώς οι Αιγύπτιοι δούλευαν την πέτρα.

Παραδόξως, στα αρχαιολογικά ευρήματα δεν υπάρχει τίποτε πιο προηγμένο τεχνολογικά από τα τεχνικά μέσα που ήταν εν χρήσει το 3.000 π.Χ.

Έτσι είναι, αν έτσι σας αρέσει…

Ένα άλλο υποτιθέμενο δείγμα εξωγήινης παρέμβασης είναι το σύμβολο που βρέθηκε στον αιγυπτιακό ναό Ντέντερα και το οποίο με πολλή φαντασία μοιάζει με σύγχρονη λάμπα πυράκτωσης, με νήμα μορφής ζιγκ – ζαγκ και μια πρίζα στο κάτω μέρος.

Οι οπαδοί των θεωριών αρχαίων εξωγήινων πιστεύουν ότι οι θεοί – εξωγήινοι έδωσαν τη δύναμη του ηλεκτρισμού στους αρχαίους Αιγύπτιους, παρότι δεν έχουν βρεθεί αρχαία ηλεκτρικά καλώδια, γυάλινοι γλόμποι, μεταλλικά νήματα πυράκτωσης, αρχαίοι σταθμοί ηλεκτροπαραγωγής.

Αδιαφορούν, φυσικά, για την εξήγηση των αρχαιολόγων που λένε ότι το σύμβολο απεικονίζει ένα μύθο της εποχής για τη δημιουργία του κόσμου (η «πρίζα» είναι το άνθος του λωτού που αντιπροσωπεύει τη ζωή που ξεπηδά από τα προϊστορικά νερά και το «νήμα» συμβολίζει ένα φίδι).

Στο κάλυμμα της σαρκοφάγου του βασιλιά Πακάλ των Μάγια στο Μεξικό υπάρχει μια απεικόνιση στην οποία ορισμένοι βλέπουν έναν πύραυλο.

Ο Πακάλ φέρεται να χειρίζεται κάποια όργανα ελέγχου, φοράει κάτι σαν σκάφανδρο, τα πόδια του είναι πάνω σε κάτι σαν πεντάλ και πίσω από τη συσκευή μοιάζει να βγαίνουν καυσαέρια με φλόγες.

Οι αρχαιολόγοι εξηγούν ότι ο βασιλιάς Πακάλ κάθεται πάνω στο τέρας του ήλιου και κατεβαίνει στον κάτω κόσμο (όπου ο ήλιος πηγαίνει τη νύχτα) μέσα σε ένα «δέντρο του κόσμου», κλασικό μυθολογικό σύμβολο, με κλαδιά που εκτείνονται προς τους ουρανούς και ρίζες θαμμένες στον κάτω κόσμο.

«Θ»εοί και «θ»εοί

Τα επιχειρήματα εξ αγνοίας περί αρχαίων εξωγήινων μοιάζουν με εκείνα των οπαδών της «έξυπνης σχεδίασης» για τη θεία παρέμβαση, σύμφωνα με τα οποία, όπου υπάρχει ακόμα κάποιο κενό στην επιστημονική γνώση, αυτό αποτελεί απόδειξη του σχεδιασμού του κόσμου από το Θεό.

Υπό αυτή την έννοια οι αρχαίοι εξωγήινοι λειτουργούν σαν θεοί με το «θ» πεζό. Για να γίνει αποδεκτή μια νέα θεωρία στην επιστήμη, δεν είναι αρκετό να εντοπιστούν τα κενά στην ως εκείνη τη στιγμή επικρατούσα θεωρία.

Οι υποστηρικτές της νέας θεωρίας πρέπει να δώσουν θετικές αποδείξεις υπέρ της νέας θεωρίας. Πριν πει κανείς ότι κάτι είναι έξω από αυτόν τον κόσμο, πρέπει πρώτα να αποδείξει ότι δεν είναι από αυτόν τον κόσμο.

Δυστυχώς για τις διάφορες αντιεπιστημονικές θεωρίες, τα κενά στην επιστημονική γνώση καλύπτονται αργά ή γρήγορα και τότε οι θεωρίες αυτές πάνε από κει που ήρθαν. Αλλά ποιος απ’ αυτούς έδωσε λόγο που ο κόσμος δεν καταστράφηκε το 2012, σύμφωνα με την ερμηνεία τους για το ημερολόγιο των Μάγια;

Ποιος από εκείνους που είχαν προφητεύσει επανειλημμένα το τέλος του κόσμου με βάση τις προφητείες του Νοστράδαμου, του Χ ή του Ψ μυθοπλάστη, έδωσαν εξηγήσεις για την απάτη που φόβισε κάποιους ανθρώπους (ορισμένους τους οδήγησε και στην αυτοκτονία); Το παραμύθιασμα είναι γενικευμένο σε όλα τα επίπεδα…

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here