Αρχική Καινοτομία Έφτιαξαν μπαταρία με δικό της…πυροσβεστήρα για να σβήνει αν πάρει φωτιά

Έφτιαξαν μπαταρία με δικό της…πυροσβεστήρα για να σβήνει αν πάρει φωτιά

0
Διαφήμιση

Όσο χρήσιμες και αν είναι οι μπαταρίες λιθίου-ιόντων για την τροφοδοσία τηλεφώνων, tablets, ηλεκτρικών αυτοκίνητων, εξακολουθούν να έχουν τις αδυναμίες τους…όπως το γεγονός ότι υποβάλλονται σε υψηλές θερμοκρασίες με αποτέλεσμα να υπάρχει πάντα ο κίνδυνος εκδήλωσης φωτιάς.

Ειδικά μετά την υπόθεση του Galaxy Note 7 το όλο θέμα απασχολεί όλο και περισσότερους ερευνητές- και επιστήμονες του Stanford University διαπίστωσαν πως ένας τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος είναι η ενσωμάτωση ενός επιβραδυντικού φωτιάς στην ίδια τη μπαταρία, που απελευθερώνεται όταν η θερμοκρασία αρχίζει να αυξάνεται.

Όπως σημειώνεται σε δημοσίευμα του New Atlas, που αναδημοσιεύει έρευνα του Science Advances, η ιδέα αυτή υπάρχει εδώ και καιρό, και για την εφαρμογή της έχουν δοκιμαστεί αρκετές μέθοδοι- αλλά ως τώρα δεν είχε βρεθεί τρόπος να μην μειώνονται οι δυνατότητες και επιδόσεις της μπαταρίας.

Αυτό που έκαναν οι ερευνητές του Stanford ήταν να ενσωματώσουν ένα κοινό επιβραδυντικό, το ΤΡΡ (φωσφορικό τριφαινύλιο) μέσα σε ένα «κέλυφος» πολυμερών μικροϊνών, οι οποίες με τη σειρά τους δημιουργήθηκαν με μια τεχνική ονόματι «electrospinning».

«Είναι η δομή πυρήνα- κελύφους των ινών που αποτελούν τα διαχωριστικά, η οποία καθιστά τη μέθοδο αυτή τόσο μοναδική και αποτελεσματική» λέει ο πρώτος συντάκτης της μελέτης, Κάι Λιου, στο New Atlas. «Και το electrospinning είναι κρίσιμης σημασίας για την δημιουργία τέτοιων ινών».

Το electrospinning είναι μια τεχνική που περιλαμβάνει την απελευθέρωση υγρού από σύριγγα μέσα σε ηλεκτρικό πεδίο για να διασπαστεί σε μικροσκοπικές ίνες.

Αυτή η μέθοδος έχει χρησιμοποιηθεί σε εργαστήρια για την παραγωγή διαλυόμενων ταμπόν τα οποία απελευθερώνουν φάρμακα για τον HIV και κάψουλες που απελευθερώνουν συμπληρώματα διατροφής μόνο αφού έχουν περάσει από το πεπτικό σύστημα.

Σε αυτή την περίπτωση, όταν η μπαταρία λειτουργεί κανονικά, το κέλυφος περικλείει το ΤΡΡ και το εμποδίζει από το να διαχυθεί στην ηλεκτρολύτη της μπαταρίας, κάτι που θα είχε κακές επιπτώσεις όσον αφορά στις επιδόσεις της.

Ωστόσο όταν η θερμοκρασία φτάσει τους 160 βαθμούς Κελσίου, το κέλυφος λιώνει και απελευθερώνει το επιβραδυντικό, σταματώντας τη διαδικασία της ανάφλεξης.

 

 

Πηγές: http://newatlas.com/lithium-ion-battery-fire-extinguisher/47401/ http://www.bbc.com/news/technology-38637357

Διαφήμιση