Αρχική Περιβάλλον Άνω των 3,3 δισ. τα καταχωρημένα πρόστιμα για τα αυθαίρετα

Άνω των 3,3 δισ. τα καταχωρημένα πρόστιμα για τα αυθαίρετα

0
Διαφήμιση

Ξεπερνούν τα 3,3 δισ. ευρώτα καταχωρημένα πρόστιμα για 938.000 αυθαίρετα κτίσματα, σε όλη τη χώρα, σύμφωνα με στοιχεία του Τεχνικού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΤΕΕ), με αφορμή την προθεσμία της 8ης Φεβρουαρίου για τις δηλώσεις αυθαιρέτων.

Παράλληλα, μέχρι το τέλος του 2016, τα αθροιστικά έσοδα του νόμου 4014 ανέρχονταν στο 1 δισ. ευρώ και του νόμου 4178 στα 789,4 εκατ. ευρώ. Σε κάθε περίπτωση πάντως, όπως αναφέρεται στη σχετική έκθεση του ΤΕΕ, ο νόμος 4014 έχει εξαντλήσει την απόδοση εσόδων, τα οποία πλέον σχεδόν αποκλειστικά, προέρχονται από τον νόμο 4178.

Από τα διαθέσιμα δεδομένα επίσης, προκύπτει μερική επιτάχυνση δηλώσεων και πληρωμών σε περιόδους λήξης προθεσμιών αλλά και σχετική κάμψη σε περιόδους που επηρεάζονται από συναφείς εξελίξεις (περιορισμοί στην κίνηση κεφαλαίων, συζητήσεις νέων ρυθμίσεων κλπ).

Όσον αφορά τον τρόπο πληρωμής, η κατάθεση μετρητών σε τραπεζικό κατάστημα ανέρχεται στο 87,5% ενώ το υπόλοιπο 12,5% διεκπεραιώνεται ηλεκτρονικά με web banking. Οι ηλεκτρονικές συναλλαγές καταγράφουν ελαφρώς αυξητική τάση αλλά το διάστημα μετά την επιβολή των capital controls, αυξήθηκαν σημαντικά ώστε οι πληρωμές, μέσω web banking, να ανέρχονται στο 23,7%.

«Ήδη περισσότερα από 938.000 ακίνητα με αυθαιρεσίες έχουν δηλωθεί και για περισσότερα από 678.000 έχει ξεκινήσει η διαδικασία, ενώ έχουν εκδοθεί βεβαιώσεις μεταβίβασης για περίπου 1,1 εκατομμύρια ακίνητα» σχολίασε, σχετικά, ο πρόεδρος του ΤΕΕ, Γιώργος Στασινός.

Ο ίδιος κάλεσε επίσης, την κυβέρνηση να προχωρήσει άμεσα τόσο την Ηλεκτρονική Ταυτότητα Κτηρίου για τα νομίμως υφιστάμενα κτήρια, όσο και την Ηλεκτρονική Έκδοση Αδειών Δόμησης για τα νέα κτήρια.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here