Αρχική Υγεία - Διατροφή Στρες και κακή διατροφή πίσω από την ακμή των ενηλίκων

Στρες και κακή διατροφή πίσω από την ακμή των ενηλίκων

0
Διαφήμιση

Το έντονο στρες, η ελλιπής κατανάλωση φρούτων και λαχανικών, αλλά και το οικογενειακό ιστορικό ευθύνονται κατά πάσα πιθανότητα για την ακμή των ενηλίκων.

Αυτό αναφέρουν επιστήμονες από την Ιταλία που σε μελέτη που πραγματοποίησαν με σχεδόν 500 γυναίκες διαπίστωσαν ότι αυτοί είναι μερικοί από τους παράγοντες που αυξάνουν σημαντικά τις πιθανότητες να δει κανείς την ακμή του να επιμένει επί πολλά χρόνια μετά την εφηβεία.

Η ακμή προσβάλλει το σχεδόν 80% των εφήβων, αλλά οι περισσότεροι από αυτούς απαλλάσσονται από τα αντιαισθητικά σπυράκια έως τα 20 τους χρόνια, δήλωσε ο επικεφαλής ερευνητής δρ Λουΐτζι Νάλντι, διευθυντής του Ερευνητικού Δερματολογικού Κέντρου GISED και της Δερματολογικής Κλινικής του Νοσοκομείου Papa Giovanni XXIII, στο Μπέργκαμο.

Δυστυχώς, όμως, το 20% έως 40% εξακολουθούν να έχουν σπυράκια μέχρι τα 25 ή και τα 30 τους χρόνια. Οι γιατροί δεν γνωρίζουν γιατί μερικοί άνθρωποι, ιδίως γυναίκες, έχουν εμμένουσα ακμή και άλλοι όχι, αλλά η νέα μελέτη υποδηλώνει ότι το φαινόμενο μπορεί να έχει πολλούς συμβάλλοντες παράγοντες.

Όπως γράφουν ο δρ Νάλντι και οι συνεργάτες του στο τεύχος Δεκεμβρίου της Επιθεώρησης της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας, πήραν συνεντεύξεις από 248 γυναίκες με ακμή και 270 γυναίκες με άλλα δερματολογικά προβλήματα, οι οποίες είχαν απευθυνθεί σε δερματολογικές κλινικές 12 ιταλικών πόλεων.

Όπως έδειξαν οι απαντήσεις τους, η εμφάνιση της ακμής συσχετίζεται με ορισμένους παράγοντες του τρόπου ζωής, καθώς και με το οικογενειακό και το ατομικό ιατρικό ιστορικό.

Έτσι, οι γυναίκες που έτρωγαν φρέσκα φρούτα, λαχανικά και ψάρια σπανιότερα από τέσσερις φορές την εβδομάδα είχαν υπερδιπλάσιες πιθανότητες ακμής των ενηλίκων σε σύγκριση με όσες έτρωγαν καθημερινά φρούτα και λαχανικά, και συχνά ψάρια.

Επιπλέον, όσες ανέφεραν έντονο ή πολύ έντονο στρες, είχαν υπερτριπλάσιο κίνδυνο εμμένουσας ακμής, ενώ όσες ήσαν εργαζόμενες γραφείου είχαν υπερδιπλάσιο κίνδυνο απ’ ό,τι οι οικοκυρές και οι άνεργες γυναίκες.

Άλλοι παράγοντες που αύξαναν τον κίνδυνο ήταν το ιστορικό ακμής στους γονείς ή στα αδέλφια (αύξηση κατά 3 και 2,4 φορές αντιστοίχως), το ατομικό ιστορικό ακμής στην εφηβεία (5,4 φορές μεγαλύτερος κίνδυνος για ακμή ενηλίκων) και η αυξημένη τριχοφυΐα στο πρόσωπο ή/και στο σώμα (αύξηση του κινδύνου κατά 3,5 φορές).

Διαβάστε επίσης:  COVID19: Αιτία της μεγαλύτερης μείωσης προσδόκιμου ζωής από τον Β'ΠΠ

Αν και τα ευρήματα αυτά δεν σημαίνουν πως οι παραπάνω παράγοντες είναι οι αιτίες ή ότι αν οι γυναίκες τρώνε περισσότερα φρούτα και λαχανικά θα απαλλαγούν από τα σπυράκια, οι ειδικοί λένε πως καλό θα ήταν να δοκιμάσουν να βελτιώσουν τη διατροφή τους και να ηρεμήσουν. Αν δεν βελτιωθεί η ακμή τους, ει μη τι άλλο θα έχουν ωφελήσει άλλες παραμέτρους της υγείας τους, τονίζουν.

 

 

Πηγές: http://www.dailymail.co.uk/health/article-3097393/The-rise-adult-ACNE-Stress-poor-diets-pollution-fuel-200-rise-outbreaks-one-three-sufferers-35.html tanea,

http://www.newsmax.com/Health/Health-News/adult-acne-stress/2016/12/28/id/765857/

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροTESS: διάδοχος του «Κέπλερ» στην αναζήτηση εξωπλανητών
Επόμενο άρθροΜια συνταγή έκπληξη από τον σεφ Χρήστο Ρομπότο

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here