Αρχική Περιβάλλον Στα είδη υπό εξαφάνιση θα συγκαταλέγεται σε λίγα χρόνια η…πολική αρκούδα

Στα είδη υπό εξαφάνιση θα συγκαταλέγεται σε λίγα χρόνια η…πολική αρκούδα

0
Διαφήμιση

 Η κλιματική αλλαγή και την επίδρασή της πάνω στη θάλασσα της Αρκτικής θα μπορούσε να προκαλέσει τη μείωση του πληθυσμού της πολιτικής αρκούδας κατά 30%, κατά 7.800, από τα μέσα του αιώνα, εκτιμάει η αμερικανικής υπηρεσίας άγριας ζωής.

Οι πολικές αρκούδες εξαρτώνται από το θαλάσσιο πάγο, πάνω από τον οποίο κυνηγούν φώκιες, την κύρια πηγή τροφής τους. Οι ανθρωπογενείς κλιματικές μεταβολές είναι η κύρια απειλή για το είδος, καθώς η μέση παγκόσμια θερμοκρασία αυξάνεται λόγω της αυξημένης συγκέντρωσης ατμοσφαιρικών αερίων, και οι πάγοι της Αρκτικής θάλασσας μειώνονται.

Ως αποτέλεσμα αυτής της διαδικασίας, τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο σημειώθηκαν τα χαμηλότερα επίπεδα θαλάσσιου πάγου που έχουν καταγραφεί ποτέ, τόσο στην Αρκτική όσο και την Ανταρκτική, σύμφωνα με το αμερικανικό Εθνικό Κέντρο Δεδομένων Χιονιού και Πάγου.

Για να προβλέψουν το πώς η μείωση του θαλάσσιου πάγου θα επηρεάσει τους πληθυσμούς πολικής αρκούδας, χρησιμοποιήθηκαν τρία διαφορετικά πληθυσμιακά μοντέλα. Το πρώτο υπέθεσε ανάλογη μείωση του πληθυσμού και των θαλάσσιων πάγων σε όλες τις κοινότητες και ενδιαιτήματα πολικής αρκούδας.

Τα άλλα μοντέλα συνυπολόγισαν τον τρόπο με τον οποίο 19 συγκεκριμένοι πληθυσμοί αρκούδας έχουν προσαρμοστεί στην τήξη του πάγου κατά την τελευταία δεκαετία, χρησιμοποιώντας δορυφορικά δεδομένα 35 ετών από τέσσερις διαφορετικές περιοχές.

Από το μέσο όρο των τριών προβλέψεων, η ομάδα διαπίστωσε ότι υπάρχει 70% πιθανότητα ότι ο παγκόσμιος πληθυσμός πολικών αρκούδων θα μειωθεί κατά 30% ως τα μέσα του αιώνα.

 

 

 

Πηγές: http://www.reuters.com/article/us-climate-polarbears-idUSN0721298620070907 http://globalnews.ca/news/3112257/polar-bear-population-to-decline-by-a-third-by-2050-study/ http://www.wired.co.uk/article/polar-bears-decline-climate-change http://www.ibtimes.co.uk/worlds-polar-bear-population-knife-edge-set-fall-by-third-by-2050-1595277

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΡομποτικό εξωσκελετικό χέρι επιτρέπει σε τετραπληγικούς να πιάνουν αντικείμενα με τη βοήθεια της σκέψης – Δείτε το βίντεο
Επόμενο άρθροΒραβεία, κύπελλα και αριστεία στους διαγωνισμούς φυσικής σε 95 μαθητές του Ελληνικού Κολεγίου Θεσσαλονίκης