Αρχική Επιστήμη Σε 200 εκατ χρόνια το 24ωρο θα γίνει 25ωρο!

Σε 200 εκατ χρόνια το 24ωρο θα γίνει 25ωρο!

0
Διαφήμιση

Νέες μετρήσεις δείχνουν ότι η διάρκεια μιας ημέρας στη Γη αυξάνεται, αν και πολύ αργά. Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη που βασίσθηκε στην ανάλυση αστρονομικών δεδομένων για μια περίοδο σχεδόν 3.000 ετών υπολογίζεται ότι το 24ωρο θα γίνει 25ωρο, καθώς η διάρκεια της μέρας στη Γη μεγαλώνει κατά δύο χιλιοστά του δευτερολέπτου ανά αιώνα!

 Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Ντάραμ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Proceedings of Royal Society A» της Βασιλικής Εταιρείας Επιστημών της Βρετανίας, σύμφωνα με τη βρετανική «Γκάρντιαν», μελέτησαν ιστορικές περιγραφές για εκλείψεις και άλλα ουράνια φαινόμενα που συνέβησαν από το 720 π.Χ. μέχρι σήμερα.

Μεταξύ άλλων, έλαβαν υπόψη τους βαβυλωνιακές πήλινες πινακίδες με σφηνοειδή γραφή, ελληνικά κείμενα όπως την «Αλμαγέστη» του Πτολεμαίου, κινεζικά, αραβικά, ευρωπαϊκά μεσαιωνικά κ.ά. Με τη βοήθεια υπολογιστή, οι επιστήμονες υπολόγισαν πού και πότε οι άνθρωποι θα έπρεπε να έχουν δει στον ουρανό συγκεκριμένα συμβάντα, αν η περιστροφή της Γης ήταν σταθερή και η μέρα δεν μεγάλωνε αργά.

Τελικά, εκτίμησαν ότι κατά μέσο όρο η μέση ηλιακή μέρα μεγαλώνει κατά 1,8 χιλιοστά του δευτερολέπτου κάθε αιώνα. Ο ρυθμός αυτός δεν είναι απολύτως σταθερός, αλλά εμφανίζει διακυμάνσεις με το πέρασμα του χρόνου για λόγους που δεν είναι πλήρως κατανοητοί.

Οι αστρονόμοι γνωρίζουν από καιρό ότι ο πλανήτης μας σταδιακά «κατεβάζει στροφές», γι’ άλλωστε ο δορυφόρος μας, η Σελήνη, απομακρύνεται όλο και περισσότερο. Ο ρυθμός επέκτασης της μέρας ασφαλώς είναι πολύ αργός και έτσι το γεγονός περνάει απαρατήρητο από τους ανθρώπους.

Για να μεγαλώσει η μέρα κατά μια ώρα και το 24ωρο να γίνει 25ωρο, θα πρέπει να περιμένουμε άλλα… δύο εκατομμύρια αιώνες περίπου.

 

 

 

Πηγές: https://www.inverse.com/article/24877-earth-spin-rate-25-hour-day ΑΜΠΕ, http://rspa.royalsocietypublishing.org/content/472/2196/20160404

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟι καθολικοί δημιούργησαν εφαρμογή κινητού για αναζήτηση…ιερέων!
Επόμενο άρθροΤη χειρότερη ρύπανση της δεκαετίας βιώνει το Παρίσι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ