Αρχική Προστασία - Αναπλάσεις Προς απαγόρευση αυτοκινήτων ντίζελ στην Αθήνα έως το 2025

Προς απαγόρευση αυτοκινήτων ντίζελ στην Αθήνα έως το 2025

0
Διαφήμιση

Την πρόθεσή του να προχωρήσει σε απαγόρευση των αυτοκινήτων ντίζελ στην Αθήνα έως το 2025 ανακοίνωσε από τη Σύνοδο Κορυφής Δημάρχων C40 στην Πόλη του Μεξικό ο Γιώργος Καμίνης. Αντίστοιχη πρωτοβουλία έχουν λάβει το Παρίσι, η Μαδρίτη και η Πόλη του Μεξικό.

Οι τέσσερις δήμαρχοι ζήτησαν επίσης από τους κατασκευαστές αυτοκινήτων να αναλάβουν δράση, προσθέτοντας ότι θα παράσχουν κίνητρα για πεζούς, ποδηλάτες, ή εναλλακτικά καύσιμα.

Η ατμοσφαιρική ρύπανση προκαλεί τρία εκατομμύρια θανάτους κάθε χρόνο, με τους περισσότερους εξ αυτών να συμβαίνουν στις πόλεις, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Εκτός από το διοξείδιο του άνθρακα, τα αυτοκίνητα εκπέμπουν διοξείδιο του αζώτου και μικροσκοπικά σωματίδια, χειροτερεύοντας την ποιότητα του αέρα, ιδίως στις αστικές περιοχές με κυκλοφοριακή συμφόρηση.

Ακόμα δεν είναι ακριβώς ξεκάθαρο αν η δέσμευση των δημάρχων θα περιλαμβάνει μια συνολική απαγόρευση, ή αν θα απαγορεύσει απλά αυτοκίνητα από ορισμένες περιοχές των πόλεων. Το διάστημα μέχρι το 2025 πάντως θα λειτουργήσει ως μεταβατικό στάδιο.

Μια τέτοια κίνηση θα είναι ιδιαίτερα επωφελής για την Πόλη του Μεξικό, η οποία μόνο φέτος απαγόρευσε πάνω από ένα εκατομμύριο αυτοκίνητα μετά από μία ακόμα σοβαρή κρίση ατμοσφαιρικής ρύπανσης.

«Δεν είναι μυστικό ότι στην Πόλη του Μεξικό έχουμε δύο μεγάλα προβλήματα, την ατμοσφαιρική ρύπανση και την κίνηση», δήλωσε ο δήμαρχος Μιγκέλ Άνχελ Μανσέρα, προσθέτοντας ότι τα μέσα μαζικής μεταφοράς, όπως το μετρό και το λεωφορείο, θα πρέπει να επεκταθούν, όπως και η υποδομή για ποδηλασία.

Ο Δήμαρχος Αθηναίων Γιώργος Καμίνης ανέφερε με τη σειρά του ότι θέλει να προχωρήσει την Αθήνα ακόμη ένα βήμα παραπέρα, με την αφαίρεση κάθε αυτοκινήτου από το κέντρο της Αθήνας.

Η δήμαρχος του Παρισίου, Αν Ινταλγκό, κάλεσε την αυτοκινητοβιομηχανία να λάβει τη ρύπανση το ίδιο σοβαρά με τις πόλεις.

«Δεν ανεχόμαστε πλέον την ατμοσφαιρική ρύπανση και τα προβλήματα υγείας και τους θανάτους που προκαλεί, ιδιαίτερα για τους πιο ευάλωτους πολίτες μας. Μεγάλα προβλήματα όπως η ρύπανση του αέρα απαιτούν την ανάληψη τολμηρών πρωτοβουλιών, και καλούμε τους κατασκευαστές αυτοκινήτων και λεωφορείων να ενωθούν μαζί μας», δήλωσε.

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΡομπότ διασώστες σε μορφή τετράποδων
Επόμενο άρθροΗ συμμετοχή σε συλλογικές και κοινωνικές δράσεις προστατεύει από την άνοια

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ