Αρχική Υγεία - Διατροφή Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο αποκτάει η Ελλάδα

Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο αποκτάει η Ελλάδα

0
Διαφήμιση

 

Ένα φιλόδοξο εγχείρημα με στόχο την ενίσχυση της διεπιστημονικής έρευνας για τον καρκίνο και κυρίως τη βελτίωση της ζωής των καρκινοπαθών, έχει αρχίσει να παίρνει «σάρκα και οστά».

 

Η δημιουργία Ολοκληρωμένου Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο στην Αθήνα (ΟΚΕΚ-Α), σύμφωνα με τα διεθνή πρότυπα, αποτελεί πλέον έναν εφικτό στόχο, με την προϋπόθεση ότι θα βρεθούν οι πρώτες πηγές χρηματοδότησης.

 

Το ΟΚΕΚ-Α θα δημιουργηθεί με τη συμμετοχή σχετικών με τη κλινική έρευνα επιλεγμένων εργαστηρίων από Ερευνητικά Κέντρα και Πανεπιστήμια, επιλεγμένων δημόσιων νοσοκομείων, καθώς και με πρόβλεψη για συνεργασίες με τη φαρμακοβιομηχανία, εταιρείες βιοτεχνολογίας, διαγνωστικής καρκίνου και βιοπληροφορικής.

 

Ο βασικός στόχος του θα είναι να ενισχύσει τη μεταφραστική έρευνα (από το ερευνητικό εργαστήριο στη κλινική) και κυρίως τη βελτίωση της ζωής των ασθενών αυτής της πολύ-παραγοντικής και ετερογενούς νόσου με καινοτόμους μεθόδους.

 

Οι ερευνητές εναντίον του Καρκίνου στην Αθήνα ήδη αναπτύσσουν νέες διαγνωστικές και προγνωστικές δοκιμασίες, αναλύουν και αξιοποιούν δείκτες πρόβλεψης της ανταπόκρισης σε στοχευμένες εξατομικευμένες θεραπείες, βελτιώνουν τα υφιστάμενα και αναπτύσσουν νέα δυνητικά φάρμακα μέσω χημικής σύνθεσης. Το ΟΚΕΚ-Α θα αναπτύξει τις συνέργειες και θα συμβάλλει στη μεταφορά τεχνογνωσίας σε δημόσια νοσοκομεία.

 

Σήμερα υπολογίζεται ότι περίπου το 50% του εθνικού νοσοκομειακού δυναμικού σε κλίνες σε κλινικές βρίσκεται στο κέντρο της Αθήνας με μεγάλα συνήθως ποσοστά πληρότητας, και έτσι ευνοείται η άμεση επικοινωνία με Ερευνητικά κέντρα και εξειδικευμένα Πανεπιστημιακά Τμήματα, και η συνέργεια και υπηρεσίες με μεγάλες μονάδες της δημόσιας υγείας στην περιοχή της Αθήνας και της περιφέρειας Αττικής γενικότερα.

 

Τα διεθνή Ολοκληρωμένα Κέντρα Καρκίνου που θα συνεργαστούν με το με το ΟΚΕΚ-A είναι το German Cancer ResearchCenter-DKFZ (Heidelberg, Germany) και το Royal Marsden Hospital/Institute for Cancer Research (Sutton, U.K.).

 

Το μοντέλο του κέντρου

 

Κατά τη διάρκεια της Επιστημονικής Ημερίδας με θέμα «Towards an Athens Comprehensive Cancer Center», που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της συνεργασίας του Εθνικού Ιδρύματος Ερευνών με την Γερμανική Υπηρεσία Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD) και το Γερμανικό Κέντρο Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ), ο δρ Βασίλειος Γρηγορίου, Πρόεδρος του ΕΙΕ, δήλωσε:

 

«Είμαστε πολύ χαρούμενοι με την επίσκεψη των Γερμανών συναδέλφων και την ανταλλαγή απόψεων για την δημιουργία του ΟΚΕΚ-Α με συντονιστή το ΕΙΕ. Η ανάγκη ύπαρξης ενός τέτοιου κέντρου σε μια μητρόπολη, όπως είναι η Αθήνα, είναι αδιαμφισβήτητη.

 

Μετά από επισκέψεις και ανταλλαγές ιδεών με ογκολογικά κέντρα της Αθήνας καθώς και κέντρων του εξωτερικού, όπως το German Cancer Research Center (DKFZ) Heidelberg και το Royal Marsden Hospital/Institute for Cancer Research (Sutton, U.K.) έχουμε καταλήξει σε ένα μοντέλο και το κέντρο παίρνει συγκεκριμένη μορφή.

 

Στόχος μας είναι μια αρχική χρηματοδότηση της τάξης των 1 με 2 εκατομμυρίων ευρώ για να αρχίσει το κέντρο να λειτουργεί βασισμένο κυρίως στη στενή συνεργασία ογκολογικών κλινικών του πανεπιστημίου Αθηνών και συγκεκριμένων εργαστηρίων ερευνητικών κέντρων που έχουν τεχνογνωσία σε συγκεκριμένες τεχνικές, όπως μοντέρνες διαγνωστικές μεθόδους, εργαστηριακές μεθόδους, γονιδιακές αναλύσεις κλπ.

 

Μακροπρόθεσμος στόχος είναι η δημιουργία ενός κτιρίου που να συστεγάζονται ογκολογικά τμήματα, διαγνωστικά τμήματα και εργαστήρια που κάνουν βασική έρευνα. Αυτό είναι προϋπόθεση για να γίνει μεταφραστική ογκολογία και απαιτεί γύρω στα 10 με 15 εκατ. Ευρώ».

 

Harald zur Hausen

 

Στόχος της Επιστημονικής Ημερίδας ήταν να φέρει σε επαφή επιλεγμένα μέλη του Γερμανικού Κέντρου Έρευνας για τον Καρκίνο (DKFZ) και της Γερμανικής Υπηρεσίας Ακαδημαϊκών Ανταλλαγών (DAAD), με μέλη της ερευνητικής, επιστημονικής και ιατρικής κοινότητας της Ελλάδος, προκειμένου να ενσωματωθεί η γερμανική εμπειρία με τις ελληνικές ανάγκες για την επιτυχή εφαρμογή των επιστημονικών δραστηριοτήτων του υπό σύσταση Ολοκληρωμένου Κέντρου Έρευνας της Αθήνας, για τον Καρκίνο (ΟΚΕΚ-Α).

 

Αξίζει να σημειωθεί ότι δημόσια ομιλία εκφώνησε ο καθηγητής Harald zur Hausen από το DKFZ, ο οποίος κατέχει Nobel Prize in Physiology or Medicine (2008). Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του με θέμα την «Πρόληψη του Καρκίνου», δήλωσε ότι η πρόληψη των σχετικά κοινών και συχνών ασθενειών όπως είναι οι διάφορες μορφές καρκίνου, η αρτηριοσκλήρωση, το Αλτσχάϊμερ και ο Σακχαρώδης διαβήτης, θα είναι επιτυχής μόνο όταν κατανοήσουμε πλήρως τους βασικούς παθολογικούς μηχανισμούς και τα βασικά αρχικά γεγονότα που προκάλεσαν τα αντίστοιχα κλινικά συμπτώματα.

 

Ειδικότερα, για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας δήλωσε ότι πέρα από τα κορίτσια ηλικίας 8-14 ετών που πρέπει να εμβολιάζονται και ο εμβολιασμός των νέων αγοριών (9-14 ετών) είναι πιθανώς μια πολύ αποτελεσματική προσέγγιση για την πρόληψη του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

 

 

 

 

 

 

 

 

Πηγές: ΑΜΠΕ, mononews, protothema

 

 

 

 

 

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΤαχυδρομείστε την αλληλογραφία σας με πραγματικό άρωμα Ελλάδας σε όλο τον κόσμο!
Επόμενο άρθροΟι 15 τροφές που θα σας μειώσουν την όρεξη

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ