Αρχική Επιστήμη Η μουσική του Μότσαρτ βελτιώνει…κάποιες επιδόσεις των ανδρών

Η μουσική του Μότσαρτ βελτιώνει…κάποιες επιδόσεις των ανδρών

0
Διαφήμιση

 

Μελέτη που πραγματοποιήθηκε από ερευνητές του Imperial College του Λονδίνου και του Royal College of Music διαπίστωσαν ότι το είδος της μουσικής που ακούει ένας άντρας μπορεί να κάνει τη διαφορά ανάμεσα στο να καταστεί νικητής η ηττημένος σε ένα…. επιτραπέζιο παιχνίδι

 

 

Οι επιστήμονες εξέτασαν κατά πόσον επηρέαζε η μουσική τις επιδόσεις ομάδας εθελοντών στο παιχνίδι Operation (σ.σ. στην χώρα μας διατίθεται ως «Μικροί γιατροί»). Στο παιχνίδι αυτό οι παίκτες χρησιμοποιούν λαβίδα για να «χειρουργήσουν» έναν «ασθενή» που λέγεται Σαμ, αφαιρώντας προσεκτικά ανατομικά πλαστικά όργανα από μικρές τομές.

 

Αν η λαβίδα αγγίξει τα πλάγια της τομής, η μύτη του Σαμ φωτίζεται, ακούγεται ένας ήχος και ο παίκτης χάνει. Επομένως το κλειδί στο παιχνίδι είναι να έχει κανείς πολύ σταθερά χέρια και προσήλωση της προσοχής.

 

Στο πείραμα των βρετανικών πανεπιστημίων συμμετείχαν συνολικώς 352 εθελοντές ηλικίας άνω των 16 ετών (η μέση ηλικία ήταν τα 35 χρόνια), κανένας εκ των οποίων δεν έπασχε από νοσήματα που θα μπορούσαν να επηρεάσουν τις επιδόσεις τους ούτε είχε εμπειρία ως χειρουργός.

 

Στη διάρκεια του παιχνιδιού, οι εθελοντές φορούσαν ακουστικά με τα οποία άλλοτε άκουγαν την «Σονάτα για δύο πιάνα» του Μότσαρτ, άλλοτε το Thunderstruck των AC/DC και άλλοτε τον κλασικό ήχο μιας χειρουργικής αίθουσας.

 

Οι ερευνητές χρονομέτρησαν πόση ώρα χρειάζονταν οι εθελοντές για να αφαιρέσουν επιτυχώς τρία όργανα και πόσα λάθη έκαναν. Τα αποτελέσματα του εγχειρήματος ήταν πολύ ενδιαφέροντα, γράφουν στο χριστουγεννιάτικο τεύχος της Ιατρικής Επιθεώρησης της Αυστραλίας (MJA).

 

Οι άνδρες έκαναν περισσότερα λάθη όταν άκουγαν τους AC/DC απ’ ό,τι όταν άκουγαν τα άλλα κομμάτια, ενώ οι γυναίκες δεν επηρεάζονταν από τη μουσική. Στην πραγματικότητα, με το Thunderstruck τα λάθη των ανδρών ήταν κατά μέσον όρο 36, αλλά με τον Μότσαρτ και τον ήχο του χειρουργείου μόλις 28.

 

Επιπλέον, με τη μουσική του Μότσαρτ και των AC/DC οι άνδρες χρειάζονταν πολύ περισσότερη ώρα για να ολοκληρώσουν την αφαίρεση των οργάνων, απ’ ό,τι όταν άκουγαν τους ήχους του χειρουργείου – ένα εύρημα που επίσης δεν ίσχυε για τις γυναίκες, οι οποίες αφαιρούσαν εξίσου γρήγορα τα όργανα, όποια μουσική ή ήχο κι αν άκουγαν.

 

Που θα μπορούσαν να οφείλονται αυτές οι διαφορές; Ίσως στο ότι οι γυναίκες είναι κατά γενική ομολογία καλύτερες στο multitasking, δηλαδή στο να κάνουν ταυτοχρόνως πολλές δουλειές, λένε οι ερευνητές.

 

Ένα άλλο ενδεχόμενο είναι να έχουν οι άνδρες πιο ευαίσθητη ακοή ή να επεξεργάζεται ο εγκέφαλός τους με διαφορετικό τρόπο τους ήχους απ’ ό,τι στις γυναίκες. Το τι απ’ όλα ισχύει, αν ισχύει, θα πρέπει να εξεταστεί σε άλλες μελέτες, λένε οι ερευνητές.

 

 

 

 

Πηγή: Medical Journal of Australia‘s , http://www.psypost.org/2016/12/rock-music-impairs-mens-performance-playing-board-game-operation-46459,  tanea

 

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here