Αρχική Έξυπνα & Οικονομικά Έξυπνοι και οικονομικοί τρόποι για να περιορίσετε το κρύο του σπιτιού

Έξυπνοι και οικονομικοί τρόποι για να περιορίσετε το κρύο του σπιτιού

0
Διαφήμιση

Υπάρχουν, όμως, έξυπνες και οικονομικές λύσεις για να αντιμετωπίσουμε το κρύο και να ζεστάνουμε το σπίτι με φθηνό τρόπο, καθώς η θέρμανση είναι πολυδάπανη. Οι συμβουλές που προτείνονται είναι:

Ντύστε τα έπιπλα με ζεστά υφάσματα

Εντοπίστε τα έπιπλα και τις επιφάνειες που νιώθετε ότι ψυχραίνουν το περιβάλλον του σπιτιού σας (πχ. μάρμαρο ή αλουμίνιο) και σκεπάστε με ζεστά ριχτάρια ή με μαλακά μαξιλαράκια. Με αυτόν τον τρόπο θα προσθέσετε ζεστασιά αλλά και στυλ στους χώρους σας.

Αλλάξτε τα σεντόνια και χρησιμοποιήστε ηλεκτρικές κουβέρτες 

Το χειμώνα προτιμήστε βαμβακερά σεντόνια και ηλεκτρικές κουβέρτες. Με αυτόν τον τρόπο θα μειώσετε τα έξοδα θέρμανσης στην κρεβατοκάμαρα και θα απολαμβάνετε τον ύπνο σας. Προσοχή όμως: ακολουθούμε πιστά τις οδηγίες χρήσης.

Στρώστε χαλιά

Τα χαλιά, οι μοκέτες και οι φλοκάτες είναι ο πιο εγγυημένος τρόπος για να μην σας “ξεφύγει” η ζέστη από το πάτωμα. Επίσης, όσο πιο ζεστά είναι τα πόδια μας, τόσο πιο ζεστά αισθανόμαστε όλο μας το σώμα. 

Κρεμάστε βαριές κουρτίνες

Με την αλλαγή του καιρού, αντικαταστήστε τις κουρτίνες με πιο βαριά υφάσματα. Με αυτόν τον τρόπο, θα εμποδίσετε ένα τμήμα της θερμότητας να χαθεί από τα παράθυρα. 

Κατά τις πρωινές ώρες, τραβήξτε τις κουρτίνες ώστε να μπει στα δωμάτια άφθονος χειμωνιάτικος ήλιος, που θα ζεστάνει τους χώρους.

Απομονώστε τους μη θερμαινόμενους χώρους

Όσα δωμάτια δεν θερμαίνονται, όπως για παράδειγμα οι αποθήκες ή τα μπάνια, δεν υπάρχει λόγος να επικοινωνούν με τους υπόλοιπους χώρους, γιατί απορροφούν θερμότητα χωρίς λόγο.

Κλείστε, λοιπόν, συστηματικά τις πόρτες αυτών των δωματίων και αντίστοχια επιβεβαιώστε ότι είναι κλειστές οι ντουλάπες και η αποθήκη.

Ανεβάστε τις τέντες 

Στις ηλιόλουστες χειμερινές ημέρες, σηκώστε τις τέντες και επιτρέψτε στις ακτίνες του ήλιου να ζεστάνουν τους τοίχους και τα παράθυρα του σπιτιού σας.

Τοποθετήστε ανακλαστήρες θερμότητας πίσω από τα καλοριφέρ

Όταν τα σώματα βρίσκονται σε λειτουργία εκπέμπουν θερμότητα προς δυο αντίθετες κατευθύνσεις. Η μια από αυτές “σπρώχνει” τη θερμότητα προς τον τοίχο. 

Για να αξιοποιήσετε την ενέργεια που χάνεται έτσι, αντιστρέψτε τη φορά της, τοποθετώντας αλουμινόχαρτα ή λεπτά φύλλα καθρέπτη στην επιφάνεια του τοίχου ακριβώς πίσω από το σώμα. 

Αλλάξτε φορά στον ανεμιστήρα της οροφής

Αν έχετε εγκατεστημένο ανεμιστήρα στην οροφή σας, να ξέρετε ότι δεν είναι χρήσιμος μόνο για δροσιά το καλοκαίρι.

Αντιστρέφοντας τη φορά, ο ανεμιστήρας θα “σπρώχνει” τη θερμότητα από το ταβάνι προς το πάτωμα, και θα ζεσταίνονται έτσι πιο αποτελεσματικά τα χαμηλότερα στρώματα αέρα του δωματίου.

Περιορίστε τη χρήση του απορροφητήρα και του τζακιού

Και τα δυο έχουν την ιδιότητα να λειτουργούν σαν αντλίες, που τραβούν θερμότητα από το εσωτερικό του σπιτιού και τη διοχετεύουν στο εξωτερικό περιβάλλον.

Για να μειώσετε αυτό το φαινόμενο, κάντε περιορισμένη χρήση του απορροφητήρα, προτιμώντας πρωινές ώρες για το μαγείρεμα και σφραγίστε τη δίοδο του τζακιού όταν δεν το ανάβετε.

Διαφήμιση