Αρχική Υγεία - Διατροφή Διπλασιάστηκαν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στη χώρα μας!

Διπλασιάστηκαν τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα στη χώρα μας!

0

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα AIDS, η οποία ήταν την 1η Δεκεμβρίου, αλλά οι δράσεις ευαισθητοποίησης θα συνεχιστούν ολόκληρο το μήνα,οι επιστήμονες επισημαίνουν τη σχετική έλλειψη ενημέρωσης, ιδίως μεταξύ των νέων, που αποτελεί μια από τις κύριες αιτίες της ταχείας αύξησης των σεξουαλικώς μεταδιδόμενων νοσημάτων (ΣΜΝ) τα τελευταία χρόνια στην Ελλάδα. Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει αναφέρθηκε ότι είναι τα μεγάλα κύματα μετανάστευσης που διέρχεται από τη χώρα.

Ο Δρ Απόστολος Καραλέξης, επικεφαλής της κλινικής δερματολογίας στο Ναυτικό Νοσοκομείο Αθηνών, προειδοποίησε ότι η πλειοψηφία των ανθρώπων φαίνεται αγνοεί την ανάγκη να προστατεύσει τον εαυτό της από τα αφροδίσια νοσήματα, προσθέτοντας ότι η επιστημονική κοινότητα και οι σχετικοί οργανισμοί πρέπει να αναλάβουν δράση πριν η κατάσταση βγει εκτός ελέγχου.

Ο Δρ Καραλέξης είπε ότι αυτό οφειλόταν εν μέρει στο γεγονός ότι το βάρος της παγκόσμιας εκστρατείες ευαισθητοποίησης του κοινού τα τελευταία χρόνια είχε επικεντρωθεί στο AIDS και στον ιό HIV. “Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα του AIDS, ως εκ τούτου, θα ήταν καλό να θυμόμαστε τα άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα, για τα οποία θα πρέπει επίσης να ληφθούν προστατευτικά μέτρα», είπε.

Μεταξύ των ΣΜΝ των οποίων η συχνότητα εμφάνισης είχε αυξηθεί σημαντικά κατά τα τελευταία 10 χρόνια, οι εμπειρογνώμονες αναφέρουν τις: σύφιλη, γονόρροια, έρπητα των γεννητικών οργάνων, HPV, ηπατίτιδα, βακτηριακή κολπίτιδα και τριχομονάδες.

Μια πρόσφατη επιδημιολογική μελέτη για τα νέα κρούσματα σύφιλης στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός ο εν λόγω αριθμός τους είχε αυξηθεί 38% μεταξύ 2003 και 2010, από 116 περιπτώσεις το 2003 σε 160 το 2010.

Σε εθνικό επίπεδο, άλλες 241 περιπτώσεις αναφέρθηκαν, εκ των οποίων 209 ήταν άνδρες και 32 ήταν γυναίκες. Στους μολυσμένους άνδρες, το 58,8% ήταν ομοφυλόφιλοι ή αμφιφυλόφιλοι και η κύρια ηλικιακή ομάδα που επλήγησαν ήταν 25-34 ετών και για τα δύο φύλα.

Οι περιπτώσεις από γονόρροια αυξήθηκαν επίσης από 108 το 1990 σε 312 το 2010, με την πλειοψηφία των ασθενών να είναι ετεροφυλόφιλοι άνδρες ηλικίας 25 έως 34 ετών.

Τα κονδυλώματα ή HPV ήταν το πιο συχνά μεταδιδόμενο ΣΜΝ παρά την εισαγωγή του εμβολίου που έχει οδηγήσει σε μείωση του αριθμού των ασθενών σε ορισμένες χώρες. Εγγραφές στο Νοσοκομείο Ανδρέας Συγγρός και το Ναυτικό Νοσοκομείο στην Αθήνα, δείχνουν ότι ο αριθμός των ασθενών με HPV διπλασιάστηκαν μεταξύ 2006 και 2011.

Υπάρχουν επί του παρόντος δύο εμβόλια κατά του HPV διαθέσιμα στην Ελλάδα, στο πλαίσιο του εθνικού προγράμματος εμβολιασμού από το 2008. Τα τελευταία χρόνια διπλασιάστηκαν μεταξύ 2010 και 2012 τα νέα κρούσματα AIDS φτάνοντας από τα 530 στα 1059…

Τα μέτρα προστασίας για την πρόληψη μόλυνσης από σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα ήταν η χρήση των προφυλακτικών, η σταθερότητα σε σεξουαλικό σύντροφο και το εμβόλιο κατά του HPV, δήλωσε ο Δρ Καραλέξης.

 

Πηγές: http://greece.greekreporter.com/2016/11/22/greeks-lacking-awareness-when-it-comes-to-protecting-themselves-against-stds-expert-says/

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here