Αρχική Καταστροφές WMO: Θερμοκρασίες “κόλαση” είχε ο πλανήτης την τελευταία πενταετία

WMO: Θερμοκρασίες “κόλαση” είχε ο πλανήτης την τελευταία πενταετία

0
Διαφήμιση

Τα πέντε συνεχόμενα χρόνια από το 2011 έως το 2015 ήσαν τα θερμότερα στα μετεωρολογικά χρονικά και το φετινό 2016 πιθανότατα θα σπάσει κάθε προηγούμενο ρεκόρ θερμοκρασίας, όπως ανακοίνωσε ο Παγκόσμιος Μετεωρολογικός Οργανισμός (ΠΜΟ).

Η έκθεση του ΠΜΟ αναφέρει ότι η θερμοκρασία του πλανήτη βρίσκεται 0,57 βαθμούς Κελσίου πάνω από τον μακροπρόθεσμο μέσο όρο (με περίοδο αναφοράς τα έτη 1961-1990). Η πενταετία 2011-15 ήταν η πιο ζεστή για όλες τις ηπείρους πλην της Αφρικής. Στην Ευρώπη ειδικότερα, οι θερμοκρασίες ήσαν πάνω από ένα βαθμό Κελσίου μεγαλύτερες σε σχέση με τον διαχρονικό μέσο όρο.

Ήδη η παγκόσμια θερμοκρασία βρίσκεται ένα βαθμό πάνω από τα προβιομηχανικά επίπεδα, πλησιάζοντας επικίνδυνα το όριο ανόδου του ενάμιση βαθμού, που έθεσε η διεθνής συμφωνία του Παρισιού για την κλιματική αλλαγή.

Η έκθεση του ΠΜΟ επίσης, σύμφωνα με το BBC, επισημαίνει ότι πολλές επιστημονικές μελέτες συνδέουν την αύξηση της θερμοκρασίας με συχνότερα ακραία καιρικά φαινόμενα, όπως ξηρασίες, καύσωνες, πλημμύρες κ.α.

Διαφήμιση