Αρχική Καινοτομία Πρωτοπορούν Έλληνες ερευνητές σχεδιάζοντας ενεργειακά «έξυπνες κοινότητες»

Πρωτοπορούν Έλληνες ερευνητές σχεδιάζοντας ενεργειακά «έξυπνες κοινότητες»

0
Διαφήμιση

Ενεργειακές λύσεις για «έξυπνες κοινότητες», τόσο για τα ηλεκτρικά δίκτυα όσο και για τα δίκτυα θέρμανσης σχεδιάζουν Έλληνες ερευνητές του ΕΜΠ, στο πλαίσιο του διεθνούς έργου Ambassador.

Στην τετραετή έρευνα στην οποία συνεργάστηκαν 15 φορείς σε τρεις χώρες (Γαλλία, Ην. Βασίλειο, Ελλάδα) αναπτύχθηκε ένα σύστημα ολιστικής ενεργειακής διαχείρισης σε επίπεδο κοινότητας.

Το σύστημα δίνει μεταξύ άλλων, τη δυνατότητα μεγιστοποίησης της ιδιοκατανάλωσης των τοπικών Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ) με μακροπρόθεσμο στόχο την ενεργειακή αυτονομία της κοινότητας, περιορίζοντας ταυτόχρονα τη συνολική μέγιστη κατανάλωση.

Όπως έγινε γνωστό, σε επίπεδο κτιρίου επιτυγχάνεται άμεσα εξοικονόμηση ενέργειας από 10% έως 40%, ενώ σε επίπεδο κοινότητας επιτυγχάνεται αντίστοιχα εξοικονόμηση 20% του κόστους λόγω της χρήσης «έξυπνων αλγόριθμων».

Όπως εξηγεί ο ερευνητής του ΕΜΠ Αντώνης Πέππας από το Τεχνολογικό Πολιτιστικό Πάρκο Λαυρίου το οποίο αποτελεί και ένα από τα τρία σημεία που πραγματοποιείται το έργο, «στόχος ήταν να μετατρέψουμε τα κτίρια και τους παραγωγούς ενέργειας σε ενεργά συστήματα που επικοινωνούν μεταξύ τους.

Τα κτίρια όπως και οι ΑΠΕ στέλνουν συνεχώς δεδομένα σε ένα κεντρικό σύστημα διαχείρισης. Όλα τα δεδομένα αναλύονται, μοντελοποιούνται και με βάση τα μετεωρολογικά δεδομένα, μπορούμε να προβλέψουμε ποια θα είναι η συμπεριφορά των κτιρίων την επόμενη ημέρα».

Στο Τεχνολογικό Πάρκο Λαύριο υπάρχουν συνολικά 15 κτίρια, ενώ τα έξι από αυτά είναι διασυνδεδεμένα στο σύστημα του Ambassador, τα οποία καλύπτονται ενεργειακά σε μέγιστο ποσοστό της τάξης του 30%.

Στο πάρκο βρίσκονται εγκατεστημένα τρία μικρά πάρκα ΑΠΕ τα οποία περιλαμβάνουν έξι ανεμογεννήτριες και δύο συστάδες φωτοβολαταϊκών, τα οποία είναι διασυνδεδεμένα στο σύστημα της ΔΕΗ, καθώς επίσης και ένα υβριδικό σύστημα υδρογόνου, το οποίο αποθηκεύει μία σημαντική ποσότητα ενέργειας, η οποία διατίθεται όταν το σύστημα απαιτήσει περισσότερη ενέργεια είτε γιατί η ενέργεια του δικτύου είναι ακριβή, είτε γιατί υπάρχει έλλειψη από τις ΑΠΕ.

Όπως αναφέρει ο κ. Πέππας, «το σύστημα λαμβάνει πάρα πολλά δεδομένα από τα κτίρια και από τις ΑΠΕ, “βλέπει” τις τιμές πώλησης της ενέργειας από το δίκτυο είτε είναι ένας πάροχος, είτε περισσότεροι και διαχειρίζεται τα δεδομένα κατά τέτοιο τρόπο ώστε να μεγιστοποιήσουμε τη διαχείριση της ενέργειας καταναλώνοντάς την ή πωλώντας.

Επίσης διαχειρίζεται όλα τα φορτία κατά τέτοιο τρόπο έτσι ώστε να μην ξεπεράσουμε ένα επιθυμητό επίπεδο. Αυτό συνεπάγεται ότι σε περίπτωση διακοπής ρεύματος, με ένα σύστημα μπαταριών, μπορούμε να κρατάμε συνεχώς τα κτίρια με παροχή ενέργειας».

«Με το πρόγραμμα αναζητούμε νέες στρατηγικές που θα απαντάνε στο δίλημμα του μέλλοντος όπου θα απαιτείται περισσότερη ενέργεια, αλλά χαμηλότερες εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα» τόνισε ο κ. Αλφρέδο Σαμπεριό, συντονιστής του προγράμματος Ambassador από την γαλλική Schneider Electric, επισημαίνοντας ταυτόχρονα ότι στόχος είναι ο μηδενισμός εκπομπών αερίου του θερμοκηπίου για ενέργεια.

Το έργο, για το οποίο διατέθηκαν 6,5 εκατ. ευρώ από κοινοτικούς πόρους και περί τα 3,5 από ιδιωτικούς πόρους και ολοκληρώνεται στα τέλη Οκτωβρίου ύστερα από 4 χρόνια έρευνας, θεωρείται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή ως ένα από τα καλύτερα έργα της κατηγορίας του.

 

Πηγή: ΑΜΠΕ

Διαφήμιση