Αρχική Ειδήσεις Πρέσβης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

Πρέσβης στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης

0
Διαφήμιση

Για τρίτη συνεχή χρονιά οι μαθητές του Λυκείου του Ελληνικού Κολλεγίου Θεσσαλονίκης συμμετείχαν στο πιλοτικό πρόγραμμα του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και έγιναν για μια ημέρα ευρωβουλευτές στις Βρυξέλλες συνεδριάζοντας για θέματα της ευρωπαϊκής ατζέντας.

Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης έχει εκδώσει δυο σχετικά εγχειρίδια για την εξοικείωση των μαθητών-εφήβων με θέματα που άπτονται της ΕΕ και ιδιαίτερα  το θεσμικό ρόλο του ΕΚ,  με τίτλο: «Ο ρόλος του ΕΚ στην Ευρώπη του σήμερα», και «  Ευρωπαίος Πολίτης -Μάθε τα δικαιώματά σου».

Την  παρουσίαση των εν λόγω εγχειριδίων τίμησαν με την παρουσία τους και χαιρέτησαν ο κ. Δημ. Παπαδημούλης, ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος του ΕΚ, ο κ.  Εμ. Κεφαλογιάννης, Ευρωβουλευτής  καιο κ. Λ. Αντωνακόπουλος, Επικεφαλής του Γραφείου Ενημέρωσης του ΕΚ στην Αθήνα.

Υλοποιώντας μία από τις σημαντικότερες δράσεις του πιλοτικού προγράμματος, οι μαθητές συμμετείχαν σ ένα  παιχνίδι ρόλων στοParlamentarium, στο Κέντρο επισκεπτών του ΕΚ στις Βρυξέλλες, μέσα από το οποίο τους δόθηκε η δυνατότητα  να καταλάβουν με βιωματικό τρόπο τις πολιτικές της ΕΕ και τις νομοθετικές της διαδικασίες.

Οι συμμετέχοντες μαθητές-τριες αποκόμισαν  μια μοναδική εμπειρία ,  παρακολουθώντας προσομοίωση του ΕΚ και υποδυόμενοι για λίγο τους «πολιτικούς- ευρωβουλευτές»  συμμετείχαν σε διαπραγματεύσεις για την υιοθέτηση νέας νομοθεσίας για την ΕΕ.

Μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι ρόλων διάρκειας 2,5  περίπου ωρών, κατά το οποίο όντας χωρισμένοι σε τέσσερις υποτιθέμενες πολιτικές παρατάξεις κλήθηκαν να συζητήσουν, να επιχειρηματολογήσουν και να  λάβουν αποφάσεις δύσκολες  για δύο κοινοτικές οδηγίες, εκ των οποίων η μία αφορούσε τη διάθεση των υδάτινων πόρων και η άλλη την εμφύτευση μικροτσίπ στους πολίτες της ΕΕ.

  Οι δράσεις αυτές εντάσσονται στο πλαίσιο του  πιλοτικού προγράμματος: «Σχολικοί Πρέσβεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου» (“EuropeanParliamentSchoolAmbassadorsProgram”) , το οποίο τελεί υπό την αιγίδα του Υπουργείου Παιδείας.

Στο πρόγραμμα συμμετέχει το Ελληνικό Κολλέγιο Θεσσαλονίκης με απόλυτη επιτυχία. Η αντιπροσωπεία των μαθητών στις Βρυξέλλες συνοδευόταν από την κα Ιωάννα Φουντά-Κόντου η οποία ήταν μία από τις δύο εκλεγμένες  «Σχολικοί-ες Πρέσβεις-ειρες του ΕΚ» ( EPJuniorAmbassadors) για το σχολικό έτος 2015-2016, και η οποία εκπροσώπησε τη Διεύθυνση του σχολείου.

Παράλληλα, ομάδα μαθητών και μαθητριών, της Γ’ Λυκείου, στο πλαίσιο αυτών των δράσεων και θέλοντας να καταδείξει τη σημασία της ευρωπαϊκής κοινοβουλευτικής  δημοκρατίας   έχει εκδώσει έντυπο με τίτλο:

«Ο ρόλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Ευρώπη του σήμερα» σε συνεργασία με τον Αναπληρωτή Καθηγητή Νεότερης και Σύγχρονης Ιστορίας του ΑΠΘ, κο Ιάκωβο Μιχαηλίδη και τον Αναπληρωτή Καθηγητή Διεθνούς Δικαίου του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, κο Νικόλαο Ζάικο, υπό την επίβλεψη των καθηγητών κου Ιωάννη Αλέκογλου (ΠΕ01, ΜSc) και κας Αναστασίας Ψαλλίδα (ΠΕ02, ΜSc).

 

Διαφήμιση