Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Οι προκλήσεις για το ελληνικό εμπόριο και τη φέτα μετά τη συμφωνία...

Οι προκλήσεις για το ελληνικό εμπόριο και τη φέτα μετά τη συμφωνία Ε.Ε. – Καναδά

0
Διαφήμιση

Η Ε.Ε. και ο Καναδάς υπέγραψαν την Κυριακή 30 Οκτωβρίου, στις Βρυξέλλες, τη συμφωνία ελεύθερου εμπορίου (CETA), δίνοντας ένας τέλος στη μακρά πορεία διαπραγματεύσεων, η οποία ξεκίνησε το 2009. Το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιώς (Ε.Β.Ε.Π) αναφέρεται, σε γραπτή τοποθέτησή του εκτενώς στο ιστορικό της εμπορικής συμφωνίας Ελλάδας – Καναδά, αναλύοντας τη νέα κατάσταση.

Αναλυτικότερα, επισημαίνει πως πραγματοποιήθηκαν 9 γύροι διαπραγματεύσεων, μέχρι τον Οκτώβριο του 2011. Μέχρι τη στιγμή εκείνη, είχε επιτευχθεί συμφωνία στο 90% των θεμάτων.

Στις 18/10/2013, συμφωνήθηκε η ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με πολιτική παρέμβαση (political breakthrough). Με την απόφαση αυτή αποδέχτηκαν το ουσιώδες μέρος της Συμφωνίας και άφησαν τη ρύθμιση των τεχνικών εκκρεμοτήτων για το 2014.

Τον Αύγουστο του 2014, η Επιτροπή διένειμε στα κράτη μέλη το τελικό ενοποιημένο κείμενο της Συμφωνίας και στις 26/9/2014 επισφράγισε τη λήξη των διαπραγματεύσεων, χωρίς ωστόσο να μονογραφηθεί.

Επισημαίνεται ότι, η υπογραφή της «CETA» είχε καθυστερήσει σημαντικά, λόγω της άρνησης της γαλλόφωνης βελγικής επαρχίας της Βαλονίας, να συναινέσει στο εμπορικό σχέδιο, εκφράζοντας φόβους για τις συνέπειες που θα έχει η εν λόγω Συμφωνία στις εξαγωγές χοιρινού και βοδινού, που παράγονται στην περιοχή.

Βασικός στόχος της «CETA» είναι το άνοιγμα των αγορών, μέσω του οποίου αναμένεται να επωφεληθούν οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις, στις οποίες η Συμφωνία εξασφαλίζει την καλύτερη δυνατή μεταχείριση, που έχει προσφέρει ως τώρα ο Καναδάς.

Παράλληλα, η εφαρμογή της Συμφωνίας αναμένεται να συμβάλλει στην ανάπτυξη και στη δημιουργία θέσεων εργασίας. Όσον αφορά στα Πρότυπα, προβλέπεται ότι, η Συμφωνία δεν θα αλλάξει τα ευρωπαϊκά πρότυπα σε ό, τι αφορά στα θέματα της διατροφικής ασφάλειας, της ασφάλειας προϊόντων, της προστασία των καταναλωτών, της υγείας, και των κοινωνικών και εργασιακών δικαιωμάτων.

Επίσης, η «CETA» προβλέπει εξάλειψη ή μείωση δασμών σε σημαντικό βαθμό. Συγκεκριμένα, το πακέτο των δασμών της είναι φιλόδοξο και προβλέπει κατάργηση του 98,6% των καναδικών δασμολογικών γραμμών και του 98,7% των Ευρωπαϊκών.

Αναφορικά με τους δημόσιους διαγωνισμούς, προβλέπει το μεγαλύτερο άνοιγμα που έχει παραχωρήσει ο Καναδάς στους εμπορικούς του εταίρους, καθώς οι ευρωπαϊκές επιχειρήσεις θα μπορούν να υποβάλουν προσφορές για παροχή αγαθών και υπηρεσιών, όχι μόνο σε ομοσπονδιακό επίπεδο, αλλά και σε καναδικούς δήμους και επαρχίες.

Μέσω της CETA, η Ε.Ε. και ο Καναδάς επιβεβαίωσαν την δέσμευσή τους ότι, το εμπόριο και οι επενδύσεις θα πρέπει να προωθούν και όχι να εμποδίζουν την προστασία του περιβάλλοντος και τα εργασιακά δικαιώματα. Στον τομέα των υπηρεσιών, τέλος, έγινε αποδεκτή η εισαγωγή της «ελληνικής ρήτρας» στις ναυτιλιακές μεταφορές και παραχωρήθηκε πρόσβαση σε σημαντικά λιμάνια για τις υπηρεσίες τροφοδοσίας (feedering services).

Όσον αφορά στο κρίσιμο ζήτημα της Προστασίας Γεωγραφικών Ενδείξεων, κυριότερο πρόβλημα, κατά το στάδιο των διαπραγματεύσεων για την ελληνική πλευρά, αποτέλεσε το γεγονός ότι, η ονομασία «Φέτα» αντιμετωπιζόταν στον Καναδά, ως κοινή ονομασία (generic) και δεν θα μπορούσε να προστατευτεί.

Μετά από πολύμηνες διαπραγματεύσεις, σε διμερή συνάντηση του υπουργού Οικονομίας, Γιώργο Σταθάκη, με την Επίτροπο του Διεθνούς Εμπορίου, Σεσίλια Μάλστρομ (22/9/16), συμφωνήθηκε κείμενο δήλωσης, με την οποία η Επιτροπή δεσμεύεται εντός 5ετίας να κάνει χρήση των απαραίτητων μηχανισμών, ώστε όλες οι ευρωπαϊκές Γεωγραφικές Ενδείξεις, συμπεριλαμβανομένης της φέτας, να απολαμβάνουν το ίδιο επίπεδο προστασίας στον Καναδά.

Ο πρόεδρος του ΕΒΕΠ και της ΕΣΕΕ, Βασίλης Κορκίδης, σε συνέχεια των σχετικών παρεμβάσεων της συνομοσπονδίας στο δ.σ. της Eurocommerce, παρουσία της επιτρόπου Διεθνούς Εμπορίου, δήλωσε: «Οι προοπτικές ανάπτυξης του παγκόσμιου εμπορίου υποβαθμίστηκαν και πάλι σύμφωνα με τον Π.Ο.Ε., που εκτιμά ότι, το εμπόριο αναπτύχθηκε φέτος με βραδύτερους ρυθμούς από την ύφεση του 2008.

Αυτό δεν συμβαίνει απλά, ως επίπτωση της αναιμικής παγκόσμιας ανάκαμψης, αφού η ανάπτυξη του εμπορίου, ούτως ή άλλως τείνει να είναι δύο φορές ταχύτερη από την ανάπτυξη του Α.Ε.Π. Ωστόσο, αυτή η αναλογία της μέσης αύξησης των εμπορικών συναλλαγών από το 2012 πέφτει σταθερά. Φέτος, μάλιστα, για πρώτη φορά εδώ και 15 χρόνια θα είναι βραδύτερη του ρυθμού ανάπτυξης της παγκόσμιας οικονομίας.

Η τελική επικύρωση της Συμφωνίας, μεταξύ Ε.Ε. και Καναδά θα δημιουργήσει σημαντικές ευκαιρίες για το ελληνικό εμπόριο και τις επενδύσεις, με γνώμονα την εξέλιξη του λιμανιού του Πειραιά και της ευρύτερης περιοχής στο μεγαλύτερο Σταθμό Ναυπηγοεπισκευής, ναυτιλιακών υπηρεσιών και εφοδιασμού πλοίων στη Μεσόγειο, σε Κέντρο «Logistics», αλλά και σε ένα παγκόσμιο κόμβο εμπορευματοκιβωτίων, θαλάσσιων μεταφορών και διαμετακομιστικού εμπορίου.

Ωστόσο, θα πρέπει να εξαλειφθεί οριστικά ο κίνδυνος, που ελλοχεύει για τη χώρα μας, να χάσει το μονοπώλιο χρήσης ονομασιών Π.Ο.Π. και Π.Γ.Ε., καθώς ο αγροτοδιατροφικός κλάδος οφείλει να πρωταγωνιστήσει στην προσπάθεια για την αύξηση των ελληνικών εξαγωγών και γενικότερα, την οικοδόμηση ενός βιώσιμου αναπτυξιακού μοντέλου, βασισμένου στην παραγωγή ποιοτικών εξαγώγιμων προϊόντων.

Σε αυτό το πλαίσιο, η ενημέρωση των μελών μας και η εμβάθυνση σε τέτοιου είδους κρίσιμα θέματα, με τη διοργάνωση σχετικών ημερίδων, αποτελεί προτεραιότητά μας. Τέλος, όσοι θεωρούν ότι, το «λιγότερο» εμπόριο είναι καλό πράγμα σφάλλουν, όσοι βάζουν εμπόδια φορολογικά και άλλα στους μικρομεσαίους κάνουν λάθος και ενδεχομένως, χωρίς να το συνειδητοποιούν, δημιουργούν ζοφερές οικονομικές συνέπειες».

 

Πηγή: http://www.typospeiraiws.gr

Διαφήμιση