Αρχική Τεχνολογία Νέο ρομπότ μπορεί να αφαιρέσει και καταρράκτες από τα μάτια

Νέο ρομπότ μπορεί να αφαιρέσει και καταρράκτες από τα μάτια

0
Διαφήμιση

Ρομπότ υψηλής ακρίβειας για παρεμβάσεις εντός του φακού στο μάτι, ώστε να αφαιρέσει τους καταρράκτες πέτυχαν να δημιουργήσουν οι επιστήμονες, καθιστώντας τον χειρούργο… περιττό!

Σε όλον τον κόσμο, περίπου 20 εκατομμύρια άνθρωποι χειρουργούνται κάθε χρόνο, επειδή δεν βλέπουν καλά, λόγω καταρράκτη στο ένα ή και στα δύο μάτια τους. Οι σχετικές επεμβάσεις είναι από τις πιο συνηθισμένες διεθνώς. Αν και οι επιπλοκές είναι σπάνιες, δεν παύουν να συμβαίνουν σε δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους κάθε χρόνο.

Στην επέμβαση, κατά την οποία ο γιατρός αντικαθιστά το θολωμένο τμήμα του φυσικού φακού με ένα καθαρό πλαστικό φακό, απαιτείται πολύ σταθερό χέρι και κατά καιρούς το λάθος μπορεί να συμβεί (σε μία έως επτά περιπτώσεις στις 1.000).

Το νέο ρομπότ αποσκοπεί στο να εξαλείψει και αυτή την μικρή πιθανότητα ανθρώπινου λάθους.

Ο γιατρός κινεί τα «χέρια» του ρομπότ με το σχετικό χειριστήριο, ενώ ταυτόχρονα βλέπει την επέμβαση στην οθόνη. Τα ρομποτικά χέρια είναι σε θέση να κάνουν ανεπαίσθητες κινήσεις, που είναι αδύνατες για τα ανθρώπινα χέρια.

Επιπλέον, το ρομπότ διαθέτει λογισμικό ασφαλείας, το οποίο βάζει αυτόματα «στοπ» σε κάθε κίνηση που μπορεί να πάει λάθος.

Ρομποτικά συστήματα όπως το δημοφιλές «Ντα Βίντσι» χρησιμοποιούνται από τους γιατρούς για διάφορες μικροχειρουργικές επεμβάσεις και σε μάτια αλλά είναι μεγαλύτερα σε όγκο. Το Axsis, λόγω και του μικρότερου μεγέθους του, θα είναι φθηνότερο, σύμφωνα με το “New Scientist”.

 

Πηγές: http://www.sbs.com.au/topics/science/future/article/2016/11/07/robot-surgeon-can-slice-eyes-finely-enough-remove-cataracts , https://www.newscientist.com/article/2111445-robot-surgeon-can-slice-eyes-finely-enough-to-remove-cataracts/

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here