Αρχική Ειδήσεις Νέα ανακάλυψη για τις ομοιότητες μεταξύ ανθρώπων και σκυλιών

Νέα ανακάλυψη για τις ομοιότητες μεταξύ ανθρώπων και σκυλιών

0
Διαφήμιση

Τα σκυλιά θυμούνται και εκτελούν μια ενέργεια που είδαν και είχαν προσωπική εμπειρία μετά από μακροπρόθεσμο διάστημα, επιδεικνύοντας ότι διαθέτουν τη λεγόμενη «επεισοδιακή» μνήμη, όπως οι άνθρωποι!

Σύμφωνα με την Κλαούντια Φουγκάζα, μέλος της Ερευνητικής Ομάδας Συγκριτικής Ηθολογίας της Ουγγρικής Ακαδημίας Επιστημών που διεξήγαγε τη μελέτη, τα ευρήματα διαψεύδουν τα τεχνητά εμπόδια που έχουν οριστεί μεταξύ πρωτευόντων θηλαστικών και σκυλιών και άλλων ζώων.

Αν και τα σκυλιά θεωρούνται πιο έξυπνα από πολλά άλλα είδη ζώων, οι άνθρωποι εξακολουθούν να εκπλήσσονται όταν μαθαίνουν ότι τα σκυλιά και οι ιδιοκτήτες τους μπορεί να έχουν κάποιες κοινές νοητικές ικανότητες, παρά τις τεράστιες εξελικτικές διαφορές τους, επισημαίνει η Φουγκάζα.

Για να εξακριβώσουν αν τα σκυλιά έχουν επεισοδιακή μνήμη, οι ερευνητές τα έβαλαν να παρακολουθήσουν ένα άτομο να κάνει μια συγκεκριμένη ενέργεια, όπως να πέφτουν στο πλάι, και στη συνέχεια, να εκτελούν την ίδια ενέργεια αφού τους δοθεί η εντολή «κάνε το».

Αν και τα σκυλιά μπορούν να εκπαιδευτούν ώστε να επαναλαμβάνουν μία ενέργεια αποτελεσματικά, αυτή η ικανότητα δεν μπορεί να θεωρηθεί ως αποτέλεσμα επεισοδιακής μνήμης. Για να θεωρηθεί ότι τα σκυλιά έχουν επεισοδιακή μνήμη, θα πρέπει να είναι σε θέση να επαναλάβουν μια δράση χωρίς να τους ζητηθεί ή να υπάρχει ανταμοιβή.

Οι ερευνητές εκπαίδευσαν 17 σκυλιά να αντιγράφουν ανθρώπινες ενέργειες μέσω αυτής της μεθόδου. Στη συνέχεια, τα σκυλιά διδάχτηκαν να ξαπλώνουν σκόπιμα μόλις δουν μια ενέργεια να εκτελείται από ένα άτομο. Αφού έμαθαν τα σκυλιά να κάνουν αυτό, οι ερευνητές τους έδιναν την εντολή «κάνε το» χωρίς καμία προηγούμενη προειδοποίηση.

Παραδόξως τα σκυλιά ήταν σε θέση να μιμηθούν τη δράση, ακόμη κι αν δεν είχαν εκπαιδευτεί και ειδοποιηθεί εκ των προτέρων να τη θυμούνται και να την επαναλάβουν.

«Τα σκυλιά ήταν σε θέση να θυμούνται την ενέργεια που πραγματοποιούσαν οι άνθρωποι και να την επαναλάβουν όταν τους ζητήθηκε να το πράξουν. Είναι, επομένως, σαφές ότι τα σκυλιά παρουσιάζουν επεισοδιακή μνήμη», καταλήγει η μελέτη.

 

Πηγές: http://norcal.news/news/23393-dogs-have-better-memory-abilities-previously-thought http://www.techtimes.com/articles/186918/20161125/dogs-have-better-memory-than-you-realize.htm

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here