Αρχική Ειδήσεις Καρκίνο του εντέρου προκαλούν βιομηχανικές ουσίες στα τρόφιμα

Καρκίνο του εντέρου προκαλούν βιομηχανικές ουσίες στα τρόφιμα

0
Διαφήμιση

Γαλακτωματοποιητές, που προστίθενται στα περισσότερα επεξεργασμένα τρόφιμα για την ενίσχυση της ανάμιξης των συστατικών και την παράταση της διάρκειας ζωής στο ράφι των καταστημάτων, μπορεί να μεταβάλει τα εντερικά βακτήρια με τρόπο που προκαλεί την εντερική φλεγμονή και τον καρκίνο του παχέος εντέρου, σύμφωνα με μια νέα μελέτη.

Έρευνα σε πειραματόζωα ποντίκια έδειξε ότι τα πρόσθετα που χρησιμοποιούνται στα βιομηχανικά τρόφιμα (γαλακτωματοποιητές) προκαλούν καρκίνο του εντέρου! Πρόκειται για

κοινές πρόσθετες ουσίες που περιέχονται σε πολλά επεξεργασμένα και συσκευασμένα τρόφιμα, μπορεί να ανοίξουν το δρόμο στον καρκίνο.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής την επίκουρη καθηγήτρια δρα Έμιλι Βιενουά του Ινστιτούτου Βιοϊατρικών Επιστημών του Πολιτειακού Πανεπιστημίου της Τζόρτζια, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό για θέματα καρκίνου “Cancer Research”, τάϊσαν ποντίκια με δύο κοινούς γαλακτωματοποιητές (καρβοξυμεθυλοκελλουλόζη και πολυσορβικό-80), σε δόσεις ανάλογες με τις ποσότητες που οι ουσίες αυτές περιέχονται στα επεξεργασμένα τρόφιμα.

Διαπιστώθηκε ότι οι γαλακτωματοματοποιητές τροποποίησαν γρήγορα τη σύνθεση των εντερικών μικροοργανισμών των πειραματόζωων, έτσι ώστε να είναι πιθανότερη η ανάπτυξη φλεγμονής στο έντερο. Αυτό, με τη σειρά του, δημιούργησε ένα περιβάλλον πιο ευνοϊκό για την εκδήλωση καρκίνου στα επιθηλιακά κύτταρα του εντέρου των ζώων.

Ο καρκίνος του παχέος εντέρου είναι η τέταρτη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο παγκοσμίως, ευθυνόμενος για τουλάχιστον 700.000 θανάτους ετησίως. Έχει πλέον γίνει αντιληπτό από τους επιστήμονες ότι οι μικροβιακές κοινότητες του εντέρου παίζουν ρόλο στην εμφάνιση της νόσου, όπως και σε άλλες παθήσεις του γαστρεντερικού συστήματος.

Τα περιστατικά καρκίνου του εντέρου εμφανίζουν συνεχή αύξηση μετά τα μέσα του 20ού αιώνα. Εκτός από τις γενετικές αιτίες, οι επιστήμονες αποδίδουν το πρόβλημα σε διατροφικούς και άλλους περιβαλλοντικούς παράγοντες.

Οι γαλακτωματοποιητές -μόρια που μοιάζουν με εκείνα των απορρυπαντικών- μπορεί να έχουν συμβάλει, σύμφωνα με τους Αμερικανούς ερευνητές.

 

Πηγές: https://knowridge.com/2016/11/common-food-additive-emulsifiers-promotes-colon-cancer-in-mice/ http://www.nhs.uk/news/2016/11November/Pages/Common-food-additives-linked-to-bowel-cancer.aspx

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here