Αρχική Ενέργεια ΙΕΑ: Η πράσινη ενέργεια ξεπέρασε τον άνθρακα για πρώτη φορά

ΙΕΑ: Η πράσινη ενέργεια ξεπέρασε τον άνθρακα για πρώτη φορά

0
Διαφήμιση

Η παραγωγή ενέργειας από ανανεώσιμες πηγές έχει πλέον ξεπεράσει τον άνθρακα, σύμφωνα με τον Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ), εγκαινιάζοντας μια νέα εποχή τόσο στην παραγωγή πράσινης ενέργειας όσο και στην καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Σε μια νέα έκθεση, ο ΙΕΑ επιβεβαίωσε ότι οι τεράστιες επενδύσεις που έγιναν στον τομέα των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας τα τελευταία χρόνια, τόσο από τις δυτικές όσο και τις αναπτυσσόμενες χώρες, έχουν αποδώσει καρπούς, καθώς ο τομέας των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αντιπροσωπεύει περισσότερο από το μισό της αύξησης ύψους 15% στον τομέα της δυναμικότητας παραγωγής ενέργειας σε όλο τον κόσμο.

Οι μεγαλύτερες αυξήσεις αποδίδονται στην ηλιακή και την αιολική ενέργεια, και οι δύο εκ των οποίων έθεσαν νέα ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας.

Πέρυσι, μισό εκατομμύριο ηλιακά πάνελ εγκαταστάθηκαν σε όλο τον κόσμο ημερησίως, σύμφωνα με τη νέα έκθεση.

Προς το παρόν, ο άνθρακας εξακολουθεί να παράγει περισσότερη πραγματική ενέργεια από τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, λόγω της διαλείπουσας φύσης των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Για παράδειγμα, οι ανεμογεννήτριες μπορεί μόνο να παράγουν ενέργεια όταν υπάρχει άνεμος για την κίνησή τους, και οι ηλιακοί συλλέκτες μόνο όταν υπάρχει ηλιοφάνεια.

Ωστόσο, το γεγονός ότι η ικανότητα παραγωγής πράσινης ενέργειας έχει αυξηθεί στο σημερινό επίπεδο, αντανακλά τις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους παγκόσμιους ηγέτες τα τελευταία χρόνια για τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα.

Οι κρατικές επιδοτήσεις άνθρακα παραμένουν σε ισχύ σε πολλές χώρες. Ωστόσο, οι κυβερνήσεις πολλών χωρών έχουν εισάγει φορολογικά κίνητρα για τις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, και πολλές αναπτυσσόμενες χώρες εφαρμόζουν αλλαγές πολιτικής, όπως η Ινδία, το Μεξικό και η Κίνα, η οποία πλέον αποτελεί παγκόσμιο ηγέτη της ενεργειακής μετάβασης. Μόνο στην Κίνα το περασμένο έτος, δύο ανεμογεννήτριες εγκαταστάθηκαν κάθε ώρα.

Ο εκτελεστικός διευθυντής του Διεθνή Οργανισμό Ενέργειας (ΙΕΑ) Fatih Birol, , υπογράμμισε τις «εντυπωσιακές» όπως ανέφερε πρόσφατες μειώσεις του κόστους στην χερσαία αιολική ενέργεια και τα φωτοβολταϊκά που είπε πως αυτό ήταν «αδιανόητο μόλις πριν από πέντε χρόνια».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΣε πρώτη επενδυτική προτεραιότητα η ενέργεια για το υπουργείο Περιβάλλοντος
Επόμενο άρθροApple:Στην Ελλάδα οι νέοι υπολογιστές MacBook Pro και το καινοτόμο Touch Bar

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ