Αρχική Ελληνικά Προϊόντα Greenpeace: Δημιουργεί με αγρότες και καταναλωτές αγρόκτημα- πρότυπο για βιώσιμη γεωργία

Greenpeace: Δημιουργεί με αγρότες και καταναλωτές αγρόκτημα- πρότυπο για βιώσιμη γεωργία

0
Διαφήμιση

Η Greenpeace ξεκινά τη δημιουργία ενός αγροκτήματος που φιλοδοξεί να αποτελέσει το ζωντανό παράδειγμα για τη βιώσιμη και κοινωνικά δίκαιη γεωργία. Το αγρόκτημα θα λειτουργήσει ως πρότυπο για ένα νέο αγροτικό και διατροφικό μοντέλο για το μέλλον της χώρας.

Στο επίκεντρο βρίσκονται οι άνθρωποι που παράγουν και οι άνθρωποι που καταναλώνουν, ενώ τα οφέλη του είναι πολλαπλά για την υγεία μας, τις τοπικές κοινότητες και το περιβάλλον.

Το αγρόκτημα της Greenpeace θα αποτελέσει τόπο συνάντησης και εκπαίδευσης αγροτών και πολιτών, με στόχο την επέκταση της βιώσιμης γεωργίας σε όλη τη χώρα, σε χωράφια και κοινοτικούς ή σχολικούς λαχανόκηπους.

Ο κύριος στόχος του αγροκτήματος είναι να προωθήσει τη βιώσιμη γεωργία σε όλη τη χώρα μέσα από την εκπαίδευση και την ενεργή συμμετοχή αγροτών και πολιτών.

Ειδικοί επιστήμονες, αλλά και αγρότες θα μεταφέρουν τη γνώση τους γύρω από τις βιώσιμες αγροτικές πρακτικές για να δημιουργηθεί το αγρόκτημα και θα προσφέρουν έμπρακτη υποστήριξη σε όλους όσους ενδιαφέρονται να εφαρμόσουν τη βιώσιμη γεωργία σε χωράφια και αστικούς λαχανόκηπους”, δήλωσε η Ναταλία Τσιγαρίδου, υπεύθυνη του προγράμματος ‘Καλλιέργησέ το’ στο ελληνικό γραφείο της Greenpeace.

Ο έλεγχος της τροφής μας βρίσκεται σήμερα στα χέρια της αγροχημικής βιομηχανίας που αποκομίζει τεράστια κέρδη μέσα από το εμπόριο σπόρων και φυτοφαρμάκων.

Το γεωργικό μοντέλο που υποστηρίζει βασίζεται στις μονοκαλλιέργειες, την εντατική χρήση φυτοφαρμάκων και χημικών λιπασμάτων, το χαμηλό εργατικό κόστος και το ελάχιστο κέρδος για τους αγρότες.

Επιπλέον, η αγροχημική βιομηχανία ελέγχει τι θα καλλιεργήσει ο αγρότης, καθώς το 70% της παγκόσμιας αγοράς σπόρων βρίσκεται στα χέρια λίγων εταιριών κολοσσών. Αυτό το βιομηχανικό γεωργικό μοντέλο δηλητηριάζει την τροφή μας και το περιβάλλον, θέτει σε κίνδυνο την υγεία μας και καταστρέφει τις τοπικές κοινότητες.

Η λύση σε αυτό το μοντέλο είναι η βιώσιμη γεωργία, που έχει στο επίκεντρο τον άνθρωπο και το περιβάλλον.

Η βιώσιμη γεωργία παράγει ασφαλή και υγιεινή τροφή, αφού προστατεύει τη βιοποικιλότητα, το έδαφος και το νερό και προσφέρει ευκαιρίες απασχόλησης και ανάπτυξης στις τοπικές κοινότητες.

Το διατροφικό μοντέλο που βασίζεται στη βιώσιμη γεωργία επανακτά τον έλεγχο της τροφής μας από τις εταιρίες και την επαναφέρει στους ανθρώπους και τις κοινότητες που την παράγουν και την καταναλώνουν.

Το αγρόκτημα της Greenpeace έρχεται να προστεθεί στον μεγάλο αριθμό πρωτοβουλιών σε όλο τον πλανήτη που έχουν υλοποιήσει το όραμα της βιώσιμης γεωργίας.

Η Greenpeace καλεί τους πολίτες να στηρίξουν τη δημιουργία αυτού του αγροκτήματος-πρότυπου τόσο οικονομικά, μέσα από την ιστοσελίδα www.greenpeace.gr, όσο και με τη συμμετοχή τους στη διαμόρφωσή του. Η ενεργή συμμετοχή όλων θα κάνει τη προσπάθεια αυτή να ανθίσει και να δώσει καρπούς.

 

Διαφήμιση