Αρχική Ειδήσεις Επεκτείνει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας η Ινδία

Επεκτείνει την παραγωγή πυρηνικής ενέργειας η Ινδία

0
Διαφήμιση

Στην πυρηνική ενέργεια για τη διατήρηση της ταχείας οικονομικής της ανάπτυξης στρέφεται η Ινδία, η οποία υπέγραψε συμφωνία με την Ιαπωνία για τον εφοδιασμό με εξοπλισμό και τεχνολογία για την παραγωγή ατομικής ενέργειας, με την τελευταία να επικεντρώνεται στις αγορές εξωτερικού μετά την καταστροφή στη Φουκουσίμα το 2011.

Το “πυρηνική” σύμφωνο, αν και περιορίζεται σε ειρηνική εμπορική χρήση, είναι αμφιλεγόμενο επειδή η Ινδία δεν έχει υπογράψει τη Συνθήκη για τη Μη Διάδοση των Πυρηνικών.

συμφωνία ορίζει ότι τα πυρηνικά καύσιμα και ο εξοπλισμός που παρέχονται μπορούν να χρησιμοποιηθούν μόνο για ειρηνικούς σκοπούς, και ένα ξεχωριστό έγγραφο που υπογράφηκε παράλληλα περιέχει μια ρήτρα που επιτρέπει στην Ιαπωνία να τερματίσει το σύμφωνο εάν η Ινδία διεξάγει πυρηνικές δοκιμές.

Η Ινδία υποστηρίζει ότι η συνθήκη για τα ειρηνικά όπλα εισάγει διακρίσεις και ότι έχει ανησυχίες για τα πυρηνικά όπλα των γειτόνων της, της Κίνας και του Πακιστάν.

Η Ινδία βρίσκεται ήδη σε προχωρημένο στάδιο διαπραγματεύσεων με αμερικανική θυγατρική του ιαπωνικού κολοσσού Toshiba, για την κατασκευή έξι πυρηνικών αντιδραστήρων στη νότια Ινδία, ως μέρος του σχεδίου του Νέου Δελχί να υπερδεκαπλασιάσει την πυρηνική του ισχύ ως το 2032.

Οι Ιάπωνες κατασκευαστές πυρηνικών εγκαταστάσεων, όπως η Toshiba και η Mitsubishi, είναι απελπισμένοι να επεκτείνουν τις δραστηριότητές τους στο εξωτερικό καθώς η πυρηνική καταστροφή της Φουκουσίμα εκμηδένισε την εγχώρια ζήτηση για νέους πυρηνικούς σταθμούς.

Η Ινδία είχε φτάσει σε παρόμοια συμφωνία με τις ΗΠΑ το 2008, η οποία έδωσε στην Ινδία πρόσβαση σε πυρηνική τεχνολογία, μετά από δεκαετίες απομόνωσης. Το κίνητρο πίσω από αυτή την κίνηση ήταν η προώθηση της Ινδίας ως ένα γεωγραφικά πλησιέστερο ανταγωνιστή της Κίνας.

Εξάλλου, πέρυσι η Ιαπωνία προσέφερε στην Ινδία ένα δάνειο σχεδόν 15 δισεκατομμυρίων ευρώ, με επιτόκιο λιγότερο από 1%, ώστε να κατασκευάσει το πρώτο τρένο υψηλής ταχύτητας μεταξύ Μουμπάι και Αχμενταμπάντ.

 

Πηγές: http://www.aljazeera.com/news/2016/11/japan-india-sign-agreement-civil-nuclear-power-161111164153096.html http://www.cnbc.com/2016/11/11/the-associated-press-japan-india-sign-agreement-on-civil-nuclear-power.html

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΔιαστημικά “χαλιά” για την αξιοποίηση της διαστημικής ενέργειας του ήλιου
Επόμενο άρθροΈκθεση ζωγραφικής και γλυπτικής “IndepArt2016”

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ