Αρχική Καινοτομία Διαστημικά “χαλιά” για την αξιοποίηση της διαστημικής ενέργειας του ήλιου

Διαστημικά “χαλιά” για την αξιοποίηση της διαστημικής ενέργειας του ήλιου

0
Διαφήμιση

Το έργο με την ονομασία «Πρωτοβουλία για τη Διαστημική Ηλιακή Ισχύ» (SSPI) αναπτύσσει ένα είδος ιπτάμενων χαλιών από νανοδομημένα υλικά για την πρόσβαση σε ενέργεια από ανθρώπους σε όλο τον πλανήτη, με τη συλλογή του φως του ηλίου από το διάστημα, αυξάνοντας κατά πολύ την ισχύ συλλλογής.

Στο έργο συνεργάζεται μία ομάδα από το Τεχνολογικό Ινστιτούτο της Καλιφόρνια (Caltech), με την εταιρεία αεροδιαστημικής και αμυντικής τεχνολογίας Northrup Grumman, σε ένα τριετές πρόγραμμα 17,5 εκατομμυρίων δολαρίων.

Τα νανοδομημένα υπερελαφρά χαλιά θα συλλέγουν και θα μετατρέπουν την ενέργεια του Ήλιου στο διάστημα, προτού την ακτινοβολήσουν ως μικροκύματα πίσω σε συγκεκριμένους προορισμούς στη Γη, όπου θα μετατρέπονται σε ηλεκτρική ενέργεια.

Περίπου 1,4 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο δεν έχουν πρόσβαση σε ηλεκτρική ενέργεια και ένα δισεκατομμύριο ακόμη έχουν πρόσβαση μόνο σε αναξιόπιστα δίκτυα.

Επιπλέον, περίπου τρία δισεκατομμύρια άνθρωποι στηρίζονται σε στερεά καύσιμα για να καλύψουν τις βασικές τους ανάγκες.

Κατά συνέπεια, υπάρχει μια τεράστια ανικανοποίητη ενεργειακή ανάγκη και το πρόβλημα είναι χειρότερο στις λιγότερο ανεπτυγμένες χώρες της Νότιας Ασίας και της υποσαχάριας Αφρικής.

Το SSPI θα περιλαμβάνει ένα δίκτυο δισεκατομμυρίων υπερελαφρών φωτοβολταϊκών μεγέθους ευχετήριας κάρτας, φωτοβολταϊκά συστήματα υψηλής απόδοσης, καθώς και ένα σύστημα για την παραγωγή και δυναμική διανομή ηλεκτρικής ενέργειας.

Για όλα αυτά τα συστήματα, καθώς και το σχεδιασμό των κεραιών στο έδαφος, τη μετατροπή της ενέργειας, τον έλεγχο χρονισμού, και διάφορους άλλους τομείς, θα αναπτυχθούν νέες τεχνολογίες.

Η ενέργεια από τους ηλιακούς συλλέκτες σε τροχιά θα μεταφέρεται στους επίγειους σταθμούς με μηχανισμούς παρόμοιους με εκείνους που χρησιμοποιούνται στις συστοιχίες ραντάρ.

 

Πηγές: https://eandt.theiet.org/content/articles/2016/11/flying-carpets-in-space-to-harness-the-sun-s-energy/ http://climate.nasa.gov/news/2426/will-orbiting-flying-carpets-light-the-world/

Διαφήμιση