Αρχική Περιβάλλον Ενισχύει την οργάνωση της μνήμης η μυρωδιά του… τριαντάφυλλου!

Ενισχύει την οργάνωση της μνήμης η μυρωδιά του… τριαντάφυλλου!

0
Διαφήμιση

H μυρωδιά του τριαντάφυλλου μας βοηθά να απομνημονεύουμε καλύτερα και να οργανώνουμε τη μνήμη μας όσο παράξενο και αν φαίνεται, καθώς διαπιστώθηκε για πρώτη φορά “σύνδεση” του φυτού με την εγκεφαλική λειτουργία.

Γερμανική έρευνα των πανεπιστημίων του Λούμπεκ και του Αμβούργου πραγματοποίησε ένα πρωτότυπο πείραμα σε 74 άτομα. Οι συμμετέχοντες έλαβαν μέρος σε παιχνίδια μνήμης ενώ ταυτόχρονα εκτίθονταν στη μυρωδιά του λουλουδιού.

Έπειτα, κοιμήθηκαν σε ένα μηχάνημα μαγνητικής τομογραφίας ειδικά σχεδιασμένο ώστε να καταγράφει διάφορες λειτουργίες του εγκεφάλου, όπως η μνήμη και τα συναισθήματα (χαρά, λύπη, άγχος κλπ). Οι μισοί από τους συμμετέχοντες εκτέθηκαν στη μυρωδιά του τριαντάφυλλου και κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Οι επιστήμονες διαπίστωσαν πως τα άτομα που είχαν εκτεθεί περισσότερο στη μυρωδιά είχαν απομνημονεύσει πολύ καλύτερα αυτά που έμαθαν κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού σε σύγκριση με τους υπόλοιπους.

Η οσμή από το τριαντάφυλλο οργανώνει και κάνει πιο γρήγορη τη μονιμοποίηση της μνήμης καθώς προκαλεί μία έντονη δραστηριότητα των νευρώνων στον ιππόκαμπο του εγκεφάλου, που σχετίζεται με τη μάθηση.

Το στάδιο στο οποίο εκτέθηκαν στη μυρωδιά – δηλαδή κατά τη διάρκεια του ύπνου – είναι εξίσου σημαντικό για τη μνήμη. Η οργάνωση της μνήμης και η “αποθήκευση” των νέων πληροφοριών συμβαίνει όταν κοιμόμαστε, επομένως η μυρωδιά του τριαντάφυλλου αξιοποιούνταν στο έπακρο εκείνη τη στιγμή.

Τα ευρήματα της μελέτης αυτής έρχονται να ενισχύσουν πρότερες μελέτες που υποστήριζαν ότι ο εγκέφαλός μας οργανώνει το κομμάτι της μνήμης κατά τη διάρκεια του ύπνου.

Όταν δηλαδή μαθαίνουμε ή βιώνουμε νέα πράγματα ο εγκέφαλος μας τοποθετεί αυτές τις πληροφορίες στον ιππόκαμπο και μένουν εκεί μέχρι να κοιμηθούμε. Τότε αυτές οι μνήμες επαναδραστηριοποιούνται, σταθεροποιούνται και μεταφέρονται στο φλοιό του εγκεφάλου μας για να αποθηκευτούν.

Πηγές: https://www.sciencedaily.com/news/plants_animals/life_sciences/ yolife

Διαφήμιση