Αρχική Ειδήσεις Ένα ποτήρι κρασί πριν το κάπνισμα σώζει ζωές

Ένα ποτήρι κρασί πριν το κάπνισμα σώζει ζωές

0
Διαφήμιση

Σύμφωνα με μελέτη που δημοσιεύθηκε στην επιθεώρηση American Journal of Medicine, ένα ή δύο ποτηράκια κόκκινο κρασί πριν το κάπνισμα προστατεύουν από τις βραχυπρόθεσμες αγγειακές βλάβες του τσιγάρου.

Είναι γνωστή η προστατευτική δράση του κόκκινου κρασιού απέναντι στα καρδιαγγειακά νοσήματα, όπως γνωστή είναι και η ζημιά που κάνει το κάπνισμα στο ενδοθήλιο, όπου προκαλεί αγγειακή και συστηματική φλεγμονή, αλλά και κυτταρική γήρανση.

Το κόκκινο κρασί έρχεται να αντιστρέψει αυτές τις βλάβες, ενεργοποιώντας, χάρη στις φαινόλες που περιέχει, τον σχηματισμό παραγόντων που βελτιώνουν τη λειτουργία του ενδοθηλίου στις στεφανιαίες αρτηρίες.

Τα δεδομένα για τη βραχυπρόθεσμη αγγειοπροστατευτική δράση του κόκκινου κρασιού σε άτομα που καπνίζουν, ήταν μέχρι σήμερα ελάχιστα, εξηγεί η επικεφαλής της μελέτης Viktoria Schwarz, από το Πανεπιστήμιο Saarland της Γερμανίας, ωστόσο η έρευνά τους βρήκε ότι η κατανάλωση κόκκινου κρασιού πριν από το κάπνισμα, προλαμβάνει το μεγαλύτερο μέρος της αγγειακής βλάβης που προκαλεί το τσιγάρο.

Οι ερευνητές εξέτασαν την επίδραση του καπνίσματος σε διάφορες βιοχημικές διαδικασίες που λαμβάνουν χώρα στο αίμα, 20 υγιών μη καπνιστών, οι οποίοι κάπνισαν τρία τσιγάρα. Οι μισοί από αυτούς ήπιαν κόκκινο κρασί μία ώρα πριν καπνίσουν.

Μία από τις βιοχημικές διαδικασίες που προκαλεί το κάπνισμα έχει να κάνει με τα τελομερή- τα τελομερή είναι οι απολήξεις των χρωμωσωμάτων μας- όσο πιο μακριές είναι αυτές οι απολήξεις τόσο πιο υγιή και μακρόβια είναι τα κύτταρά μας.

Μετρώντας τη δραστηριότητα των τελομερών, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι όσι κάπνιζαν χωρίς να πιουν κρασί εμφάνισαν μείωση της δραστηριότητας των τελομερών τους κατά 56%, έναντι 20% της ομάδας που είχε καταναλώσει κρασί.

Τα ευρήματα καταδεικνύουν το πόσο σημαντικές βλάβες μπορεί να προκαλέσει το τσιγάρο ακόμη και σε νέους, μη καπνιστές, που καπνίζουν περιστασιακά, ενώ δείχνει και τη δυνατότητα που έχει το κόκκινο κρασί ως μέσο προστασίας από τις αγγειακές βλάβες.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here