Αρχική Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας Α.Π.Ε Από ΑΠΕ το 20% της παραγόμενης ενέργειας στην Ελλάδα το 2015

Από ΑΠΕ το 20% της παραγόμενης ενέργειας στην Ελλάδα το 2015

0
Διαφήμιση

Το 2015 οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε εγκατεστημένη ισχύ, ξεπέρασαν τις συμβατικές μορφές ηλεκτροπαραγωγής, πορεία που αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη πενταετία, αποκάλυψε ο διευθυντής του Γραφείου Διευθύνοντος Συμβούλου της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. (ΔΕΗ ΑΝ) Δημήτρης Κανελλόπουλος, συμμετέχοντας σε συνέδριο για την ενέργεια και την ανάπτυξη, που διοργάνωσε το Ινστιτούτο Ενέργειας Νοτιοανατολικής Ευρώπης (ΙΕΝΕ).

Το 20% της παραγωγής ενέργειας της ΔΕΗ προήλθε από ΑΠΕ το 2015, ξεπερνώντας τις συμβατικές μορφές ηλεκτροπαραγωγής σε εγκατεστημένη ισχύ, πορεία που αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη πενταετία.

Στην ομιλία την οποία απηύθυνε προς τους συνέδρους, ο κ. Κανελλόπουλος επισήμανε μεταξύ άλλων ότι «τα οφέλη των ΑΠΕ έχουν ήδη γίνει ορατά από την παγκόσμια κοινότητα και η αυξανόμενη χρήση τους συμπεριλαμβάνεται στους στόχους των Ηνωμένων Εθνών με ορίζοντα το 2030.

Η Ευρώπη έχει ήδη επιτύχει να καλύπτει το 12% των ηλεκτρικών αναγκών μόνο από αιολικά πάρκα, καλύπτοντας τις ανάγκες 87 εκατομμυρίων ευρωπαϊκών νοικοκυριών. Το ποσοστό αναμένεται να αυξηθεί στο 28% το 2030».

Ειδικότερα στην Ελλάδα, συνέχισε ο κ. Κανελλόπουλος, «από τις 53.184 GWh παραγωγής το 2015, το 20% προήλθε από ΑΠΕ. Αν σε αυτό το ποσοστό προστεθεί το 13% από τα μεγάλα υδροηλεκτρικά εργοστάσια, αντιλαμβάνεται κανείς το σημαντικό μέγεθος παραγωγής πράσινης ενέργειας στη χώρα μας».

Παράλληλα, τόνισε ότι «οι συνέπειες του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής με τις υψηλές συγκεντρώσεις CO2, που έφτασαν τα 400 ppm (μέρη ανά εκατομμύριο), κάνει επιτακτική τη στροφή προς την εξοικονόμηση ενέργειας και τις εκτεταμένες εφαρμογές ΑΠΕ στον κλάδο παραγωγής και αποθήκευσης ενέργειας».

Στο πλαίσιο αυτό και από στοιχεία της Διεθνούς Υπηρεσίας Ενέργειας (IEA) προκύπτει ότι «το 2015 οι επενδύσεις σε ΑΠΕ, σε εγκατεστημένη ισχύ, ξεπέρασαν τις συμβατικές μορφές ηλεκτροπαραγωγής, πορεία που αναμένεται να συνεχιστεί και την επόμενη πενταετία.

Αναφέρεται χαρακτηριστικά ότι θα τοποθετούνται 2,5 ανεμογεννήτριες και 30.000 πάνελ ΦΒ κάθε ώρα! Το 2021 οι ΑΠΕ θα προσφέρουν 7.600 TWh, που ισοδυναμούν σήμερα με τη συνολική ηλεκτρική ζήτηση σε ΗΠΑ και Ευρώπη».

Μέσα σε αυτό το επιχειρηματικό και ενεργειακό περιβάλλον, σημείωσε ο κ. Κανελλόπουλος, «η ΔΕΗ  ΑΝΑΝΕΩΣΙΜΕΣ Α.Ε. συμβάλλει με την ανάπτυξη έργων ΑΠΕ σε όλη τη χώρα και προωθεί έργα όπως είναι η διασύνδεση των νησιών από την Κω μέσω Κυκλάδων με το ηπειρωτικό σύστημα και με 56 αιολικά πάρκα συνολικής εγκατεστημένης ισχύος 1.047 MW.

Το έργο αυτό θα συμβάλει πολλαπλά στην ελληνική κοινωνία, προσφέροντας ενεργειακή ασφάλεια και μείωση της βασιζόμενης στις εισαγωγές καυσίμων κατανάλωσης, ενώ θα αξιοποιήσει το στρατηγικό ενεργειακό πλεονέκτημα του Αιγαίου, το υψηλό αιολικό δυναμικό της περιοχής».

Διαφήμιση