Αρχική Υγεία - Διατροφή Αμερικανός υπέστη οξεία ηπατίτιδα από τα πολλά ενεργειακά ροφήματα

Αμερικανός υπέστη οξεία ηπατίτιδα από τα πολλά ενεργειακά ροφήματα

0
Διαφήμιση

Ένας 50χρονος Αμερικανός εμφάνισε οξεία ηπατίτιδα μετά την υπερβολική κατανάλωση ενεργειακών ροφημάτων. Ως αιτία διαγνώσθηκε η κατανάλωση τεσσάρων έως πέντε ενεργειακών ροφημάτων την ημέρα, επί τρεις εβδομάδες.

Ο ασθενής, μετά την κατανάλωση αυτών των ποτών, τα οποία έπαιρνε για να του δίνουν πρόσθετη ενέργεια στη δουλειά του, άρχισε να εκδηλώνει διάφορα συμπτώματα, όπως αδιαθεσία, ανορεξία, κοιλιακό πόνο, ναυτία, εμετούς και, στη συνέχεια, σκούρα ούρα και γενικευμένο ίκτερο.

Οι εξετάσεις έδειξαν σοβαρή ηπατίτιδα, η οποία προήλθε κυρίως από την αυξημένη ποσότητα βιταμίνης 3 (νιασίνης) σε αυτά τα ροφήματα. Κάθε μπουκάλι ενεργειακού ροφήματος περιείχε 40 μιλιγκράμ νιασίνης ή το 200% της συνιστώμενης ημερήσιας δόσης.

Ο ασθενής σταμάτησε τελείως αυτά τα ροφήματα για να γίνει καλά. «Οι καταναλωτές θα πρέπει να έχουν επίγνωση για τους πιθανούς κινδύνους αυτών των προϊόντων, καθώς περιέχουν βιταμίνες και άλλες θρεπτικές ουσίες σε ποσότητες που ξεπερνούν κατά πολύ τις συνιστώμενες ημερήσιες δόσεις, πράγμα που αυξάνει τον κίνδυνο τοξικότητάς τους» επεσήμαναν οι επιστήμονες.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τη δρα Τζένιφερ Νικόλ Χαρμπ του Κολλεγίου Ιατρικής του Πανεπιστημίου της Φλόριντα, έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο βρετανικό ιατρικό περιοδικό «BMJ Case Reports»

Διαφήμιση