Αρχική Τεχνολογία Υπερυπολογιστής προβλέπει τις χειμερινές συνθήκες του μέλλοντος

Υπερυπολογιστής προβλέπει τις χειμερινές συνθήκες του μέλλοντος

0
Διαφήμιση

Τις καιρικές συνθήκες του μέλλοντος στις βόρειες χώρες τις Ευρώπης και της Αμερικής, μέχρι και ένα χρόνο, θα προβλέπει με ακρίβεια ο νέος υπερυπολογιστής, καθώς θα πραγματοποιεί 16.000 τρισεκατομμύρια υπολογισμούς το δευτερόλεπτο για να αναλύσει τους προηγούμενους χειμώνες και τα νέα δεδομένα, προκειμένου να προβλέψει τον καιρό του μέλλοντος.

Οι επιστήμονες πιστεύουν ότι μπορούν τώρα να προβλέψει με σχετική ακρίβεια το φαινόμενο του Βόρειου Ατλαντικού Ταλάντωση (NAO) το οποίο διέπει σε μεγάλο βαθμό το βρετανικό χειμώνα. Αφορά στη διακύμανση της ατμοσφαιρικής πίεσης, και είναι συχνά δύσκολο να προβλεφθεί σωστά.

Η ταλάντωση μπορεί να επηρεάσει επίσης άλλες περιοχές του πλανήτη και η Μετεωρολογική Υπηρεσία του Ηνωμένου Βασιλείου ερευνά τη σύνδεση μεταξύ της ταλάντωσης και των καιρικών συνθηκών του χειμώνα της Κίνας, όπως στις θερμοκρασίες και τις βροχοπτώσεις.

Πέρα από τα συνηθισμένα οφέλη της πρόβλεψης των χειμερινών καιρικών συνθηκών, η ακριβής και τόσο έγκαιρη πρόβλεψη της ταλάντωσης μπορεί να προσφέρει οικονομικά οφέλη, εξηγεί σε δημοσίευση της υπηρεσίας ο Νικ Ντάνστον.

Για παράδειγμα, οι βιομηχανίες ενέργειας και των μεταφορών μπορούν να λειτουργούν πιο αποτελεσματικά, γνωρίζοντας εκ των προτέρων πώς θα διαμορφωθεί ο καιρός τον ερχόμενο χειμώνα.

Η πρώτη φάση του υπερυπολογιστή ξεκίνησε τη λειτουργία της πριν από περίπου ένα χρόνο, τον Αύγουστο του 2015, μετά από επένδυση ύψους 97 εκατομμυρίων λιρών από τη βρετανική κυβέρνηση.

Η πρώτη πρόβλεψη από τις προσημειώσεις του υπερυπολογιστή, για την αρχή του φετινού χειμώνα, ήταν ότι πιθανότατα θα είναι περισσότερο ξηρός και δροσερός σε σχέση με αυτόν του 2015.

οι επιστήμονες λαμβάνουν σήμερα 106 εκατομμύρια παρατηρήσεις την ημέρα από όλο τον κόσμο, χρησιμοποιώντας πηγές όπως μετεωρολογικά μπαλόνια, δορυφόρους και εκατοντάδες εμπορικά αεροπλάνα που στέλνουν πίσω τα δεδομένα όταν κατευθύνονται στον προορισμό τους.

 

Πηγές: http://www.telegraph.co.uk/science/2016/10/17/met-office-can-now-predict-winter-weather-one-year-in-advance/ , https://www.thesun.co.uk/news/1998045/met-office-supercomputer-predict-winter-big-freeze-year-advance/

Διαφήμιση