Αρχική Περιβάλλον Το νησί Φασιανός που αλλάζει χώρα κάθε 6 μήνες!

Το νησί Φασιανός που αλλάζει χώρα κάθε 6 μήνες!

0
Διαφήμιση

Λιγότερο από έξι χιλιόμετρα πριν από τον ποταμό Bidasoa, κοντά στα σύνορα Γαλλίας-Ισπανίας, εκεί όπου εκβάλλει στον Ατλαντικό Ωκεανό, βρίσκεται ένα μικρό νησί που ονομάζεται Φασιανός.

Εκεί το 1659 εκπρόσωποι της Γαλλίας και της Ισπανίας συναντήθηκαν και υπέγραψαν τη Συνθήκη των Πυρηναίων που επίημα τελείωνε τον Τριακονταετή Πόλεμο.

Η συνθήκη όριζε επίσης νέα σύνορα στον ποταμό με το νησάκι να έχει χωριστεί πλέον τα δύο και να υπάρχει σε αυτό ένας είδος συγκυριαρχίας από τις δύο χώρες. Η επιτυχία μιας τέτοιας ρύθμισης απαιτεί τη συνεργασία όλων των εμπλεκόμενων μερών, κάτι που είναι δύσκολο να εξασφαλιστεί για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Το εν λόγω νησί δεν είναι μόνο το παλαιότερο σε συγκυριαρχία, είναι επίσης το μόνο όπου η κυριαρχία δεν είναι κοινόχρηστη ταυτόχρονα, αλλά εναλλάξ. Για έξι μήνες το χρόνο, το νησί ανήκει στη Γαλλία και για άλλους έξι στην Ισπανία.

Όπως αναφέρουν και οι New York Times: “Το νησί είναι σαν την μπάλα σε ένα εξαιρετικά αργό παιχνίδι πινγκ-πονγκ μεταξύ της Γαλλίας και της Ισπανίας”…

 

Πηγή: http://www.amusingplanet.com/2016/10/pheasant-island-island-that-changes.html , perierga

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here