Αρχική Ειδήσεις Το κλειδί για τη νέα βελτιωμένη γενιά μπαταριών είναι στο αίμα!

Το κλειδί για τη νέα βελτιωμένη γενιά μπαταριών είναι στο αίμα!

0
Διαφήμιση

Στα πρόθυρα μια επαναστατικής ανακάλυψης βρίσκονται οι επιστήμονες στο Πανεπιστήμιο του Γελ, καθώς συνέδεσαν την ανάπτυξη της επόμενης βελτιωμένης γενεάς μπαταριών με τη διαδικασία οξυγόνωσης του αίματος!

Ένα μόριο το οποίο μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα πιθανώς αποτελεί το «κλειδί» για την ανάπτυξη της επόμενης γενιάς μπαταριών, και μάλιστα με τρόπο που είναι φιλικός στο περιβάλλον, όπως δείχνουν οι έρευνες επιστημόνων του Yale.

Οι μπαταρίες Λιθίου-οξυγόνου (Li-O2) αναδεικνύονται ως πιθανός διάδοχος των λιθίου-ιόντων, που χρησιμοποιούνται πλέον παντού στη βιομηχανία, λόγω της δυνατότητάς τους να κρατούν μια φόρτιση για πάρα πολύ καιρό:

Ηλεκτρονικές συσκευές θα μπορούσαν να αντέχουν για εβδομάδες χωρίς φόρτιση, ηλεκτρικά αυτοκίνητα θα μπορούσαν να ταξιδέψουν τετραπλάσιες ή και πενταπλάσιες αποστάσεις από ό,τι με τις σημερινές τεχνολογίες κλπ.

Ωστόσο, πριν γίνει αυτό, οι ερευνητές πρέπει να καταστήσουν τις μπαταρίες αυτές αρκετά αποδοτικές για το εμπόριο και να αποτρέψουν τη δημιουργία υπεροξειδίου του λιθίου, το οποίο καλύπτει την επιφάνεια των ηλεκτροδίων οξυγόνου των μπαταριών.

Ένα εμπόδιο σε αυτό είναι η εύρεση καταλύτη που προκαλεί διαδικασία κατά την οποία τα παράγωγα του οξειδίου του λιθίου αποσυντίθενται σε ιόντα λιθίου και αέριο οξυγόνο.

Οι ερευνητές του εργαστηρίου του Αντρέ Τέιλορ, καθηγητή χημικής και περιβαλλοντικής μηχανικής, διαπίστωσαν ότι η αίμη αποτελεί καλό καταλύτη.

Πρόκειται για ένα μόριο το οποίο αποτελεί το ένα από τα δύο συστατικά της αιμογλοβίνης, που μεταφέρει οξυγόνο στο αίμα των ζώων.

Οι ερευνητές έδειξαν πως το μόριο της αίμης βελτιώνει τη λειτουργία της κυψέλης Li-O2 μειώνοντας την ενέργεια η οποία απαιτείται για τη βελτίωση των χρόνων που χρειάζονται στον κύκλο φόρτισης- αποφόρτισης.

Επικεφαλής συντάκτης είναι ο Ουόν Χι Ριου, πρώην μεταδιδακτορικός ερευνητής στο εργαστήριο του Τέιλορ και πλέον βοηθός καθηγητής χημικής και βιολογικής μηχανικής σε πανεπιστήμιο της Νότιας Κορέας.

Όπως εξήγησε, χρησιμοποιούμενο σε μια μπαταρία Li-O2, το μόριο μπορεί να αποσυντίθεται μέσα στους ηλεκτρολύτες της και να «χαμηλώνει το φράγμα» της ενέργειας που απαιτείται για να λάβει χώρα η ηλεκτροχημική αντίδραση.

Σημαντικό είναι επίσης το ότι η ανακάλυψη αυτή θα μπορούσε να βοηθήσει στη διαχείριση των αποβλήτων της βιομηχανίας ζωικών προϊόντων. «Στη βιομηχανία ζωικών προϊόντων, πρέπει να βρίσκουν τρόπους να ξεφορτώνονται το αίμα. Εδώ μπορούμε να παίρνουμε την αίμη από αυτά τα απόβλητα και να τη χρησιμοποιούμε για αποθήκευση ανανεώσιμης ενέργειας» σημειώνει ο Τέιλορ, καταλήγοντας πως θα ενισχυθεί περαιτέρω η ανάπτυξη των εφαρμογών της πράσινης ενέργειας.

 

Πηγές: http://news.yale.edu/2016/10/19/blood-molecule-key-more-efficient-batteries , http://newatlas.com/lithium-air-battery-blood-heme/46015/ , http://www.nature.com/articles/ncomms12925

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here