Αρχική Ειδήσεις Τα σημαντικά οφέλη της ντομάτας για την υγεία μας

Τα σημαντικά οφέλη της ντομάτας για την υγεία μας

0
Διαφήμιση

Οι ντομάτες μπορούν να καταναλωθούν και να μαγειρευτούν με πολλούς ενδιαφέροντες τρόπους. Ταυτόχρονα προσφέρουν πολλές ευεργετικές για την υγεία θρεπτικές ουσίες.

Το κόκκινο χρώμα της ντομάτας οφείλεται στο λυκοπένιο που περιέχει. Το λυκοπένιο είναι ισχυρή αντιοξειδωτική ουσία με σημαντικές ωφέλιμες δράσεις στον ανθρώπινο οργανισμό. Ανήκει στην οικογένεια των αντιοξειδωτικών ουσιών και υπάρχει μέσα στις τομάτες, στις γκουάβες, στις φράουλες, στα καρπούζια και άλλα χρώματος κόκκινου φρούτα ή λαχανικά.

Μελέτη που έγινε από επιστήμονες στη Φιλανδία, διαπίστωσε ότι τα άτομα που είχαν χαμηλότερα επίπεδα λυκοπένης στο αίμα είχαν και ψηλότερους δείκτες αθηροσκλήρωσης.

Οι επιστήμονες μελέτησαν 520 άνδρες και γυναίκες καταγράφοντας τις μετρήσεις του πάχους μέσου εσωτερικού χιτώνα της καρωτίδας αρτηρίας.

Η σταδιακή αύξηση αυτού του δείκτη συσχετίζεται με την εμφάνιση και επιδείνωση της αθηροσκλήρωσης. Σύμφωνα με τους ειδικούς, η αθηροσκλήρωση δημιουργείται από τη σταδιακή βλάβη των αρτηριών η οποία οδηγεί σε καρδιακά και εγκεφαλικά νοσήματα.

Η μελέτη αυτή έδειξε ότι τα άτομα που καταναλώνουν τομάτες έχουν καλύτερη υγεία του καρδειαγγειακού τους συστήματος, καθώς η λυκοπένη που εμπεριέχεται σε αυτές βελτιώνει την κατάσταση των αρτηριών, μειώνει το πάχος των αρτηριών και προλαμβάνει την αθηροσκλήρωση.

Τα κυριότερα θρεπτικά συστατικά της ντομάτας: Βιταμίνη C, Βιταμίνη Α, Λυκοπένιο, Σίδηρο, Κάλιο και Ασβέστιο.

Όταν η ντομάτα ψήνεται ή μαγειρεύεται μαζί στα φαγητά, απελευθερώνει περισσότερο λυκοπένιο. Η διάσπαση των μεμβρανών των κυττάρων της κατά το μαγείρεμα επιτρέπει έτσι στο πεπτικό σύστημα του ανθρώπου να απορροφά περισσότερο λυκοπένιο. Το ίδιο ισχύσει και για παράγωγα της ντομάτας όπως το κέτσαπ, ο χυμός ντομάτας, πολτός και σάλτσα.

Επιδημιολογικές έρευνες έδειξαν ότι η κατανάλωση ντομάτας σχετίζεται με μείωση του κινδύνου για διάφορους καρκίνους όπως ο καρκίνος του προστάτη, του μαστού, των ωοθηκών, του στόματος και του εντέρου.

Άλλες έρευνες έδειξαν ότι το λυκοπένιο της ντομάτας σχετίζεται με λιγότερο κίνδυνο για παθήσεις της καρδίας, των αιμοφόρων αγγείων, με καλύτερη υγεία των πνευμόνων και μείωση κινδύνου τύφλωσης στου ηλικιωμένους εξαιτίας του εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας του ματιού.

Διαφήμιση