Αρχική Ειδήσεις Πολυλογάς με τοπική διάλεκτο ο… μπακαλιάρος!

Πολυλογάς με τοπική διάλεκτο ο… μπακαλιάρος!

0
Διαφήμιση

Αυτό ακούγεται εξαιρετικά απίστευτο… Μπακαλιάροι βρέθηκαν να χρησιμοποιούν μια σειρά από διαφορετικές προφορές όταν «μιλούσαν», ανάλογα με τα νερά που προέρχονται, δηλαδή χρησιμοποιούσαν τοπικούς διαλέκτους!

Όπως αποδείχθηκε, αν και πρόκειται ουσιαστικά για τα ίδια ψάρια, οι ήχοι τους είναι αρκετά διακριτοί, πιο «στακάτοι» και ρυθμικοί στην αμερικανική πλευρά, αλλά πιο βαθιοί και σαν γρύλισμα στην ευρωπαϊκή.

Ο Σίμπσον υποστηρίζει ότι, με τον τρόπο τους, τα ψάρια αναπτύσσουν τη δική τους «προφορά», όταν μεγαλώνουν σε διαφορετικές περιοχές. Οι επιστήμονες έχουν ήδη παρατηρήσει παρόμοιες διαφορές -σαν τοπικές διαλέκτους- σε πουλιά.

Όπως σημείωσε: «Υπάρχει ένα τεράστιο οικοσύστημα στο κατώφλι μας που μόλις και μετά βίας κατανοούμε και ήρθε η ώρα να βγούμε και να ακούσουμε. »

Οι βιολόγοι δεν αποκλείουν ότι, εξαιτίας της κλιματικής αλλαγής που σπρώχνει τους μπακαλιάρους να μεταναστεύσουν σε πιο βόρεια και κρύα μέρη, τα ψάρια με τη διαφορετική «προφορά» μπορεί να δυσκολευθούν να βρουν συντρόφους για αναπαραγωγή στο νέο περιβάλλον όπου θα ‘μιλάνε’ κάποια άλλη διάλεκτο. Όπως δυσκολεύονται και οι άνθρωποι μετανάστες…

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον καθηγητή θαλάσσιας βιολογίας Στιβ Σίμπσον του Πανεπιστημίου του Έξετερ, ειδικό στο πεδίο της βιοακουστικής, έκαναν υποθαλάσσιες ηχογραφήσεις αμερικανικών και ευρωπαϊκών μπακαλιάρων.

 

Πηγή: http://www.dailymail.co.uk/news/article-3822375/That-sounds-canny-fishy-Cod-use-range-different-accents-speak-depending-waters-from.html

Διαφήμιση