Αρχική Ειδήσεις Ολοκληρώθηκε το 9ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την «Ενέργεια και την Κλιματική...

Ολοκληρώθηκε το 9ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την «Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή»

0
Διαφήμιση

Η προώθηση των επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια, η βιώσιμη ανάπτυξη, η κλιματική πολιτική αλλά και η παρουσίαση των ερευνητικών προγραμμάτων στο πλαίσιο του “Ορίζοντα 2020” αποτέλεσαν ορισμένα από τα θέματα που απασχόλησαν το 9ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την «Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή» πραγματοποιήθηκε στο Μουσείο Ιστορίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών στις 12- 14 Οκτωβρίου 2016.

Το Συνέδριο περιέλαβε τρία τμήματα:

α) η πρώτη ημέρα αφιερώθηκε στο «Φόρουμ για Πράσινες επενδύσεις (Green Energy Investments Forum)» με στόχο τη συζήτηση για προώθηση επενδύσεων στην πράσινη ενέργεια (πολιτικές, τεχνολογίες αιχμής, χρηματοοικονομικά, τρέχουσες τάσεις και εκτιμώμενες επενδυτικές ευκαιρίες στην αγορά) με κύριο περιεχόμενο τις δηλώσεις πολιτικής των ομιλητών.

β) η δεύτερη ημέρα αφιερώθηκε στις «επιστημονικές ανακοινώσεις (Scientific papers)» στις θεματικές περιοχές της ενεργειακής και κλιματικής πολιτικής, των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, της ενεργειακής αποδοτικότητας και της βιώσιμη ανάπτυξης και

γ) η τρίτη ημέρα αποτέλεσε μία «Συνάντηση μεσιτείας για συνεργασίες (Brokerage event)» σε ερευνητικά έργα μεταξύ των συμμετεχόντων στα πλαίσια του Ορίζοντα 2020 και άλλων διεθνών προγραμμάτων.

Στην αρχή του Συνεδρίου, ο αντιπρύτανης του ΕΚΠΑ, καθ. Γεώργιος Ζωγράφος καλωσόρισε τους συμμετέχοντες. Ο Υπουργός Εσωτερικών και Διοικητικής Μεταρρύθμισης κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής κήρυξε την έναρξη των εργασιών του συνεδρίου και του 1ου Διεθνούς Φόρουμ για Πράσινες Επενδύσεις.

Ακολούθησε βίντεο – μήνυμα από τον επικεφαλής του Ακαδημαϊκού Αντικτύπου των Ηνωμένων Εθνών κ. Ramu Damodaran.

Κεντρικός ομιλητής της πρώτης ημέρας ήταν ο Αναπληρωτής Γενικός γραμματέας του ΟΣΕΠ, πρέσβυς Traian CHEBELEU. Ακολούθησαν πολιτικές δηλώσεις από τον πρέσβυ της Ρουμανίας στην Ελλάδα, κ. Lucian FATU, τον αναπληρωτή Γενικό Γραμματέα της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης των χωρών του οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου, Δρ. Μιλτιάδη Μακρυγιάννη, τον κ. Λεωνίδα Παπακωνσταντινίδη από το Υπουργείο Εξωτερικών, τον κ. Igor Ivanchenko, Γραμματέα Α της πρεσβείας της Ουκρανίας στην Ελλάδα και από τον καθ. κ. Δημήτριο Μαυράκη, Διευθυντή του ΚΕΠΑ και Συντονιστή του δικτύου «BSEC – Green Energy Νetwork».

Στη δεύτερη ενότητα της ίδιας ημέρας μίλησαν ο κ. Χρήστος Δήμας, Πρόεδρος του Ελληνο-Ρώσικου Εμπορικού Επιμελητηρίου, η κα. Ιωάννα Σαμπράκου, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Μηχανικών Πληροφορικής και Τηλεπικοινωνιών Ελλάδος, ο Δρ. Αντώνιος Μουντούρης, Επικεφαλής του Τμήματος Εταιρικής Περιβαλλοντικής Διαχείρισης και Βιώσιμης Ανάπτυξης του ομίλου «Ελληνικά Πετρέλαια»,

η κα. Θεοδώρα Αντωνακάκη, Επιστημονική Γραμματέας της Επιτροπής για τη μελέτη των επιπτώσεων της Κλιματικής Αλλαγής από την Τράπεζα της Ελλάδος, ο κ. Δημήτριος Μπαϊρακτάρης, ερευνητής της Κεντρικής Ένωσης Δήμων και Κοινοτήτων,

ο κ. Νίκος Στάμου, Διευθυντής Προώθησης Επενδύσεων από την Ελληνική Εταιρεία Επενδύσεων, ο κ. Νικόλαος Σοφιανός, Συντονιστής Έρευνας και μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου από το Ινστιτούτο Ενέργειας ΝΑ Ευρώπης, και ο κ. Μιχάλης Σφακιανός, από την εταιρεία AppArt.

Η δεύτερη ημέρα αφορούσε επιστημονικές ανακοινώσεις με ομιλητές από Αυστραλία, Γερμανία, Ελλάδα, Εσθονία, Ιαπωνία, Λίβανο, Νορβηγία. Την τρίτη ημέρα παρουσιάσθηκαν τα αποτελέσματα δύο προγραμμάτων με ομιλητές από Βέλγιο και Βουλγαρία.

Η Δρ. Αγγελική – Ελένη Βροχίδου παρουσίασε τις νέες προκηρύξεις του Ορίζοντα 2020 για το έτος 2017. Στη συνέχεια οι: Αλίκη-Νεφέλη Μαυράκη, MSc., Ελένη-Δανάη Μαυράκη, MSc και η Δρ. Πόπη Κονιδάρη από το ΚΕΠΑ παρουσίασαν τις προτάσεις συνεργασίας του ΚΕΠΑ στα πλαίσια των δραστηριοτήτων του «BSEC-Green Energy Network», του Ορίζοντα 2020 για Ενέργεια και Κλιματική Αλλαγή αντίστοιχα.

Η εκδήλωση ήταν δραστηριότητα του δικτύου PROMITHEAS και οργανώνεται ετήσια από το Κέντρο Ενεργειακής Πολιτικής και Ανάπτυξης (ΚΕΠΑ) του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών (ΕΚΠΑ). Το ΚΕΠΑ είναι συντονιστής των δικτύων PROMITHEAS και «BSEC – Green Energy Network».

Το συνέδριο ήταν υπό την αιγίδα του Οργανισμού Οικονομικής Συνεργασίας Εύξεινου Πόντου (ΟΣΕΠ) (Black Sea Economic Cooperation (BSEC) και του Ακαδημαϊκού Αντικτύπου των Ηνωμένων Εθνών (United Nations Academic Impact (UNAI)).

Διαφήμιση