Αρχική Υγεία - Διατροφή Νέα έρευνα ανακαλύπτει ότι δεν είναι και τόσο “αθώα” η κάνναβη

Νέα έρευνα ανακαλύπτει ότι δεν είναι και τόσο “αθώα” η κάνναβη

0
Διαφήμιση

Σχεδόν ένας χρήστης κάνναβης στους δέκα(9%) θα αναπτύξει εξάρτηση σε κάποια στιγμή στη ζωή του. Όσοι εθίζονται, το βρίσκουν πολύ δύσκολο να την κόψουν, παρά τις εντεινόμενες αρνητικές παρενέργειές στον οργανισμό τους.

Σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική έρευνα, οι χρήστες αντιμετωπίζουν διπλάσιο κίνδυνο εξάρτησης από την κάνναβη, όταν αυτή είναι ισχυρή.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον δρα Τομ Φρίμαν του University College του Λονδίνου (UCL), έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Διεθνούς Ένωσης Πρώιμης Ψύχωσης στο Μιλάνο.

Σύμφωνα με τη νέα μελέτη, περίπου 182 εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν χρήση κάνναβης (χασίς και μαριχουάνα) παγκοσμίως κάθε χρόνο, αριθμός που αναμένεται να αυξηθεί, καθώς ενισχύονται οι φωνές για νομιμοποίηση, καθώς και για ιατρική χρήση της.

Μερικοί άνθρωποι είναι πιο ευάλωτοι στις αρνητικές παρενέργειες σε σχέση με άλλους. Ο κίνδυνος εξάρτησης αυξάνεται, όταν ο χρήστης είναι νέος, άνδρας και αναμιγνύει την κάνναβη με καπνό τσιγάρου.

Η νέα έρευνα αναδεικνύει ως ξεχωριστό παράγοντα κινδύνου για εξάρτηση το πόσο δυνατή είναι η κάνναβη. Κατά την τελευταία δεκαετία, η παράνομη αγορά έχει κατακλυσθεί από κάνναβη υψηλής ισχύος, η οποία περιέχει μεγάλες ποσότητες των δύο βασικών ψυχοδραστικών ουσιών, της τετραϋδροκανναβινόλης και της κανναβιδιόλης.

Αυτό εξηγεί γιατί αυξάνεται συνεχώς το ποσοστό των χρηστών που αναζητούν ιατρική βοήθεια λόγω των προβλημάτων που τους προκάλεσε η κάνναβη.

Η βρετανική μελέτη, που έγινε μεταξύ χρηστών 16 έως 23 ετών, διαπίστωσε ότι όταν γίνεται συστηματική χρήση κάνναβης με ισχυρή δράση, τότε η πιθανότητα εξάρτησης των χρηστών διπλασιάζεται, σε σχέση με όσους χρησιμοποιούν την τυπική κάνναβη που δεν είναι τόσο δυνατή.

Όπως είπε ο Φρίμαν, «η καλύτερη λύση για κάποιον είναι να σταματήσει ή έστω να μειώσει τη χρήση. Αν όμως αυτό δεν είναι δυνατό, τότε πρέπει να ενθαρρυνθεί, ώστε να στραφεί στην κάνναβη χαμηλής ισχύος».

Διαφήμιση
Προηγούμενο άρθροΟλοκληρώθηκε το 9ο Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο για την «Ενέργεια και την Κλιματική Αλλαγή»
Επόμενο άρθροΑλκοολικοί, καπνιστές και καταθλιπτικοί οι Ευρωπαίοι

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

εισάγετε το σχόλιό σας!
παρακαλώ εισάγετε το όνομά σας εδώ