Αρχική Καταστροφές Οι πόλεις… καταστρέφουν την ανάπτυξη των δέντρων

Οι πόλεις… καταστρέφουν την ανάπτυξη των δέντρων

0
Διαφήμιση

Η αστική θέρμανση επιβραδύνει τη φωτοσύνθεση και την ανάπτυξη των δέντρων στις πόλεις, καθώς αυξάνει τον αριθμό παρασίτων…συγκεκριμένα, ο πληθυσμός κάποιων παρασίτων διπλασιαζόταν όταν η μέση θερμοκρασία ξεπερνούσε τους 16,4 βαθμούς Κελσίου, ενώ άλλα είχαν γραμμική άνοδο σε σχέση με τη θερμοκρασία.

Οι ερευνητές εξέτασαν 20 ζεύγη ιτιών στην Βόρεια Καρολίνα. Σε κάθε περιοχή, στο ένα δέντρο χορηγήθηκαν παρασιτοκτόνα έλαια, ενώ το δεύτερο δέντρο αφέθηκε χωρίς παρέμβαση.

Οι τοποθεσίες του πειράματος βρίσκονταν σε περιβάλλοντα διαφορετικών αστικών θερμοκρασιών, και η θερμοκρασία του αέρα καταγράφηκε κατά τη διάρκεια του πειράματος.

Οι ερευνητές παρακολούθησαν την ανάπτυξη των 40 δέντρων για δύο χρόνια. Η ανάπτυξη αξιολογήθηκε με δύο τρόπους, με τη μέτρηση της περιφέρειας του κορμού κάθε δέντρου, καθώς και μετρώντας πόσα κλαδιά αναπτύχθηκαν σε κάθε δέντρο.

Οι ερευνητές πήραν επίσης μετρήσεις για τη φωτοσύνθεση κάθε δέντρου, ως βασικό δείκτη υγείας.

Η υψηλή θερμότητα επηρέαζε επίσης αρνητικά τη φωτοσύνθεση και την ανάπτυξη των δέντρων, ανεξάρτητα από την παρουσία παρασίτων. «Τα δέντρα χωρίς παράσιτα είχαν μεγαλύτερη ανάπτυξη κλαδιών από ό,τι αυτά που είχαν παράσιτα», δήλωσε η Μάινεκε.

Πρόσθεσε δε ότι η αστική θέρμανση μειώνει την αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα από τις ιτιές της περιοχής κατά 12% ή 27 τόνους.

Η Έμιλι Μάινεκε, επικεφαλής της νέας μελέτης του Πανεπιστημίου Νορθ Καρολάινα Στέιτ στις Ηνωμένες Πολιτείες σημείωσε πως τα δέντρα προσλαμβάνουν άνθρακα από την ατμόσφαιρα και το μετατρέπουν σε βιομάζα, κάτι που είναι σημαντικό, καθώς γνωρίζουν ότι τα υψηλά επίπεδα του ατμοσφαιρικού άνθρακα παίζουν πρωτεύοντα ρόλο στην κλιματική αλλαγή.

 

Διαφήμιση