Αρχική Διάστημα Νέα ανακάλυψη πλανήτη στις εσχατιές του γαλαξία μας

Νέα ανακάλυψη πλανήτη στις εσχατιές του γαλαξία μας

0
Διαφήμιση

Οι αστρονόμοι εντόπισαν έναν μακρινό κόσμο που περιστρέφεται γύρω από πολύ πέρα από τον Πλούτωνα, στην γωνία του ηλιακού συστήματος μας, πολύ πέρα από τον Πλούτωνα.

Πρόκειται για τον Ψ, όπως είναι προς το παρόν γνωστός, που διαγράφει μια τεράστια άκρως ελλειπτική τροχιά, με συνέπεια να χρειάζεται πάνω από 20.000 γήινα έτη για να κάνει μια πλήρη περιφορά γύρω από τον Ήλιο (αυτή είναι η διάρκεια του «έτους» του).

Το αινιγματικό ουράνιο σώμα, για το οποίο δεν υπάρχουν ακόμη πληροφορίες σχετικά με το μέγεθος ή τη μάζα του, έγινε αρχικά αντιληπτό το 2013 από ένα τηλεσκόπιο στη Χαβάη.

Αλλά μόλις τώρα και αφού μεσολάβησαν περισσότερες παρατηρήσεις, οι αστρονόμοι, με επικεφαλής την αστροφυσικό Μισέλ Μπάνιστερ του Πανεπιστημίου Κουίνς του Μπέλφαστ στη Β.Ιρλανδία, έκαναν τη σχετική ανακοίνωση στο συνέδριο της Αμερικανικής Αστρονομικής Εταιρείας, σύμφωνα με το “Science” και το “Nature”.

Κάθε φορά που οι επιστήμονες βρίσκουν ένα ουράνιο σώμα τόσο μακριά από τον Ήλιο, αναρωτιούνται πώς βρέθηκε εκεί – και ακόμη δεν έχουν δώσει μια ικανοποιητική για όλους απάντηση.

Ο L91 διαγράφει μια τροχιά που πλησιάζει τον Ήλιο έως τις 50 αστρονομικές μονάδες (μια τέτοια μονάδα ισοδυναμεί με την απόσταση Γης-Ήλιου), ενώ απομακρύνεται από το άστρο μας έως τις 1.450 αστρονομικές μονάδες. Κανένα άλλο σώμα δεν έχει παρατηρηθεί να απομακρύνεται τόσο πολύ από τον Ήλιο.

Οι επιστήμονες εκτιμούν ότι ο L91 απομακρύνεται σταδιακά από το νέφος Όορτ στα σύνορα του ηλιακού συστήματος, μετακινούμενος προς τα ενδότερά του, την ζώνη Κάιπερ. Αν όντως αυτό συμβαίνει, θα είναι το πρώτο σώμα που παρατηρείται να κάνει κάτι τέτοιο, υπό τη βαρυτική επίδραση κάποιου άλλου άστρου ή του γαλαξία μας.

Μια εναλλακτική εξήγηση είναι ότι ένας αόρατος έως τώρα γιγάντιος πλανήτης με μέγεθος ανάλογο του Ποσειδώνα, λεγόμενος και Πλανήτης Εννέα, είναι αυτός που επηρεάζει βαρυτικά σώματα όπως ο L91.

 

Πηγές: http://www.sciencemag.org/news/2016/10/new-dwarf-planet-points-planet-nine , http://www.nature.com/news/astronomers-spot-distant-world-in-solar-system-s-far-reaches-1.20831

Διαφήμιση