Αρχική Τεχνολογία Λύση στην αδυναμία διάγνωσης σπάνιων ασθενειών θα δίνει υπερυπολογιστής της IBM –...

Λύση στην αδυναμία διάγνωσης σπάνιων ασθενειών θα δίνει υπερυπολογιστής της IBM – Δείτε το βίντεο

0

Μέχρι το τέλος του έτους, θα ξεκινήσει πιλοτικά η λειτουργία του υπερυπολογιστή Watson της αμερικανικής εταιρείας ΙΒΜ παρέχοντας την εξελιγμένη τεχνητή νοημοσύνη το για να βοηθάει διαγνωστικά τους γιατρούς στην ανακάλυψη των σπάνιων ασθενειών, καθώς μέχρι σήμερα υπάρχουν αδιάγνωστες και σπάνιες ασθένειες που βρίσκονται στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο Marburg στη Γερμανία.

Η νέα συνεργασία του με το γερμανικό νοσοκομείο θα ξεκινήσει έως το τέλος του έτους, ενώ στο παρελθόν, ο Watson είχε αναλύσει μερικές πολύπλοκες ιατρικές περιπτώσεις, αν και δεν είναι σαφές σε ποιο βαθμό είχε διαγνώσει σωστά το περιστατικό.

Στο συγκεκριμένο Κέντρο Μη Διαγνωσμένων και Σπάνιων Ασθενειών (γνωστό ως ZusE) του νοσοκομείου του Μάρμπουργκ απευθύνονται απελπισμένοι ασθενείς που έχουν περάσει ακόμη και από 40 γιατρούς, αλλά δεν έχουν καταφέρει να μάθουν από τι πάσχουν ή να λύσουν το πρόβλημά τους. Από τότε που άνοιξε το Κέντρο το 2013, η λίστα αναμονής ξεπερνά τους 6.000 ασθενείς.

«Αυτός ο αριθμός αποτελεί σχεδόν έναν εφιάλτη. Χρειαζόμαστε νέες ιδέες και νέα τεχνολογία», δήλωσε ο επικεφαλής γιατρός, καθηγητής Γιούργκεν Σάφερ.

Όπως είπε ο δρ Σάφερ, όσοι προσέρχονται στο συγκεκριμένο νοσοκομείο, συχνά φέρνουν μαζί τους χιλιάδες εξετάσεις και άλλα ιατρικά έγγραφα από προηγούμενες επαφές τους με γιατρούς. «Είναι σαν να ψάχνεις βελόνα στα άχυρα. Όμως ακόμη και η παραμικρή πληροφορία θα μπορούσε να μας οδηγήσει σε ακριβή διάγνωση», τόνισε.

Ο Watson θα “διαβάζει” τους ογκώδεις ιατρικούς φακέλους των ασθενών και, παράλληλα, θα μελετά έναν τεράστιο όγκο ιατρικών δημοσιεύσεων, προσπαθώντας να βρει κάτι σχετικό για την εκάστοτε περίπτωση.

Προς το παρόν, το νοσοκομείο κάνει δοκιμές του συστήματος τεχνητής νοημοσύνης, σε συνεργασία με τους μηχανικούς της ΙΒΜ, έχοντας βάλει τον «Γουότσον» να εξετάσει 500 περιστατικά. Οι έως τώρα ενδείξεις είναι πολύ θετικές, καθώς ο υπερυπολογιστής κάνει μέσα σε ελάχιστα δευτερόλεπτα διαπιστώσεις για τις οποίες οι γιατροί θα έκαναν μέρες.

 

http://www.techweekeurope.co.uk/data-storage/bigdata/ibm-watson-german-hospital-big-data-199178 http://www.clickittefaq.com/ibm-ai-system-watson-to-diagnose-rare-diseases-in-germany/ http://www.prnewswire.com/news-releases/rhon-klinikum-hospitals-to-study-how-ibm-watson-can-support-doctors-in-the-diagnosis-of-rare-diseases-300346505.html

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here