Αρχική Ειδήσεις Η κίνα συνεχίζει την παγκόσμια επέκταση του άνθρακα

Η κίνα συνεχίζει την παγκόσμια επέκταση του άνθρακα

0

Ο κινεζικές εταιρείες και τράπεζες σχεδιάζουν και κατασκευάζουν σταθμούς παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα σε όλο τον κόσμο με κρατικές επιχορηγήσεις στην Ινδονησία, το Πακιστάν, την Τουρκία, τα Βαλκάνια, την Αφρική και τη Λατινική Αμερική.

Οι κινεζικές τράπεζες και εταιρείες συμμετέχουν σήμερα σε τουλάχιστον 79 έργα παραγωγής ενέργειας με καύση άνθρακα, με συνολική χωρητικότητα άνω των 52 GW -περισσότερα από τα 46 GW που έχει προγραμματίσει να κλείσουν μέχρι το 2020 οι ΗΠΑ- και με επενδύσεις 38 δισεκατομμυρίων δολαρίων μεταξύ 2010-2014. Δε έχει ανακοινώσει σχέδια για άλλες επενδύσεις 72 δις δολάρια για έργα.

Τα έργα στο εξωτερικό εντείνονται καθώς ο τομέας ηλεκτρικής ενέργειας στην Κίνα σημειώνει πλεονάζουσα παραγωγική ικανότητα με την επιβράδυνση της οικονομίας και την περικοπή των βιομηχανιών υψηλής κατανάλωσης ενέργειας. Αυτό έχει οδηγήσει στη χαμηλότερη χρήση της ηλεκτρικής ενέργειας ως ποσοστό της παραγωγής από το 1978.

Επιπλέον, η Huaneng, μία από τους πέντε κρατικούς ενεργειακούς κολοσσούς, σχεδιάζει να αυξήσει σημαντικά το μερίδιό της στα κέρδη από το εξωτερικό μέχρι το 2020, με επέκταση που θα επικεντρωθεί σε έργα άνθρακα στη Νότια και Νοτιοανατολική Ασία, τη Ρωσία και την Ανατολική Ευρώπη, σε έργα υδροηλεκτρικής ενέργειας στη Νότια Ασία, την Αφρική και την Ευρώπη, και σε έργα αιολικής και ηλιακής ενέργειας στην Ευρώπη και τη Λατινική Αμερική.

Μάλιστα, ενώ η εταιρική στρατηγική τονίζει στο εξωτερικό τους κινδύνους από τον πόλεμο, τις τρομοκρατικές επιθέσεις και τη διαφθορά, οι κίνδυνοι για το περιβάλλον δεν αναφέρονται πουθενά!

Από το 2000, η Κίνα ξεπέρασε την Ιαπωνία και έγινε ο μεγαλύτερος προμηθευτής εξοπλισμού άνθρακα στην Ασία, με σημαντικότερο πελάτη την Ινδία, η οποία αναμένεται να διπλασιάσει την παραγωγή ενέργειας από άνθρακα ως το 2031.

Οι κινεζικές επιχειρήσεις αντιπροσωπεύουν το 60% του εξοπλισμού στον ιδιωτικό τομέα και εμπλέκονται σε τουλάχιστον 19 έργα σε όλη τη χώρα.

 

Πηγή: http://www.climatechangenews.com/2016/09/27/china-cuts-pollution-at-home-grows-coal-abroad/ , https://www.chinadialogue.net/

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here