Αρχική Ειδήσεις Ερευνητές ανακάλυψαν κατά τύχη μια νέα μέθοδο μετατροπής του CO2 σε αιθανόλη!...

Ερευνητές ανακάλυψαν κατά τύχη μια νέα μέθοδο μετατροπής του CO2 σε αιθανόλη! – Δείτε το βίντεο

0
Διαφήμιση

Εάν οι επιστήμονες μπορούν να καταλάβουν πώς να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα σε αιθανόλη (το αλκοόλ που πίνουμε, αλλά και ένα βιομηχανικό προϊόν με μυριάδες χρήσεις, μεταξύ άλλων και ως πηγή καυσίμων ή πρόσθετο καυσίμου)σε βιομηχανική κλίμακα – θα αλλάξει κυριολεκτικά ο κόσμος!

Οι ερευνητές του Εργαστηρίου Oak Ridge στην Αμερική ανακάλυψαν απροσδόκητα μια χημική αντίδραση που μετατρέπει το διοξείδιο του άνθρακα σε αιθανόλη.

Η τυχαία ανακάλυψη έγινε καθώς οι ερευνητές προσπαθούσαν να προσδιορίσουν μια σειρά από χημικές αντιδράσεις που θα μπορούσαν να μετατρέψουν το διοξείδιο του άνθρακα σε καύσιμα.

Όπως αποδείχθηκε, το πρώτο βήμα σε αυτή τη σειρά των αντιδράσεων ήταν αρκετό για να παράγει αιθανόλη, ένα καθαρότερο καύσιμο που μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ηλεκτρογεννήτριες ή οχήματα.

Η τεχνολογία για τη μετατροπή του διοξειδίου του άνθρακα σε αιθανόλη αποτελείται από έναν καινοτόμο συνδυασμό άνθρακα και χαλκού, τοποθετημένων σε μια επιφάνεια πυριτίου.

«Χρησιμοποιώντας κοινά υλικά, και ταξινομώντας τα στον χώρο με τη χρήση νανοτεχνολογίας, έχουμε βρει τον τρόπο να περιορίσουμε τις παράπλευρες αντιδράσεις και να καταλήξουμε στην παραγωγή αιθανόλης», δήλωσε ο ερευνητής Άνταμ Ροντινόουν.

Η προκύπτουσα αντίδραση είναι πολύ καθαρή και παράγει αιθανόλη που είναι σχετικά ελεύθερη από διάφορους μολυσματικούς παράγοντες.

Η νέα διαδικασία είναι προτιμότερη από προηγούμενες μεθόδους μετατροπής καυσίμων, κυρίως επειδή μπορεί εκτελεστεί με ευκολία και με μικρό κόστος ενέργειας.

Η ομάδα του εργαστηρίου σχεδιάζει να αναθεωρήσει την αντίδραση και να βελτιώσει τη λειτουργικότητά της.

Ο απώτερος στόχος για την τεχνολογία αυτή είναι η εφαρμογή της σε μεγάλη κλίμακα για την δέσμευση του άνθρακα από την ατμόσφαιρα, ένα από τα πιο φιλόδοξα σχέδια για την καταπολέμηση της κλιματικής αλλαγής.

Τα αποτελέσματα έχουν δημοσιευθεί στην ChemistrySelect.

 

Πηγές: http://www.snopes.com/2016/10/19/method-to-convert-co2-into-ethanol/ , http://www.sciencealert.com/scientists-just-accidentally-discovered-a-process-that-turns-co2-directly-into-ethanol

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here