Αρχική Καινοτομία “Έξυπνα” ρούχα χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκή ενέργεια για να φορτίζουν συσκευές!

“Έξυπνα” ρούχα χρησιμοποιούν φωτοβολταϊκή ενέργεια για να φορτίζουν συσκευές!

0

Οι ερευνητές δίνουν μια εντελώς νέα διάσταση στην έννοια «ντύσιμο» με την εφεύρεση των έξυπνων ενδυμάτων που χρησιμοποιούν ακτίνες του ηλίου για να φορτίσουν συσκευές, καθώς ανέπτυξαν ειδικές ίνες που μπορούν να υφανθούν στα ρούχα και να τα μετατρέψουν σε συλλέκτες ηλιακής ενέργειας.

Έτσι, όταν το κινητό κάποιου από μπαταρία, δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα στο μέλλον. Θα αναλαμβάνει το ρούχο του να κάνει την φόρτιση.

Διάφορες προσπάθειες έχουν γίνει έως τώρα για την ανάπτυξη ρούχων-φορτιστών. Όμως ένα σημαντικό πρόβλημα είναι πως τα «έξυπνα» νήματα δεν αντέχουν στην παραγωγή των υφασμάτων (πλέξιμο, κοπή κ.α.).

Αυτή τη φορά, οι ερευνητές, δημιούργησαν τς πρώτες ίνες που όχι μόνο λειτουργούν ως φωτοβολταϊκά συλλέγοντας και αποθηκεύοντας την ηλιακή ενέργεια, αλλά επίσης είναι ανθεκτικές και κατάλληλες για την κλωστοϋφαντουργία.

Για να το πετύχουν αυτό, συνδύασαν δύο διαφορετικά είδη ινών. Η μία περιέχει τιτάνιο, οξείδιο του ψευδαργύρου, βαφή και ένα ηλεκτρολύτη, μαζί με ένα πολυμερές καλυμμένο απο χαλκό, δημιουργώντας έτσι τις φωτοβολταϊκές κυψέλες.

Το δεύτερο είδος νήματος, που αποθηκεύει την ηλιακή ενέργεια, αποτελείται από τιτάνιο, νιτρίδιο του τιτανίου, ένα λεπτό φύλλο άνθρακαι και ένα ηλεκτρολύτη.

Από κοινού αυτές οι δύο ίνες υφαίνονται με βαμβακερό νήμα και δημιουργούν ένα εύκαμπτο «έξυπνο» ύφασμα, το οποίο μπορεί να κοπεί ή να υποστεί άλλη επεξεργασία, ενώ είναι ικανό να φορτίζεται πλήρως από τον ήλιο.

Στο μέλλον κινητά τηλέφωνα, υπολογιστές-ταμπλέτες και άλλα ηλεκτρονικά «γκάτζετ» θα μπορούν να φορτίζονται από τέτοια ρούχα. Η σχετική δημοσίευση έγινε στο περιοδικό ACS Nano της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας,

 

Πηγή: http://www.dailymail.co.uk/sciencetech/article-3823205/Now-S-call-power-dressing-Smart-clothes-use-solar-energy-charge-devices.html

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here