Αρχική Καταστροφές Διπλάσιες από τις εκτιμήσεις οι εκπομπές μεθανίου από τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων

Διπλάσιες από τις εκτιμήσεις οι εκπομπές μεθανίου από τις βιομηχανίες ορυκτών καυσίμων

0

Τουλάχιστον διπλάσιες από τις τρέχουσες εκτιμήσεις, σχεδόν 200 εκατομμύρια τόνοι ετησίως, είναι οι εκπομπές μεθανίου από τη βιομηχανία ορυκτών καυσίμων σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα.

Το ευχάριστο πάντως, σύμφωνα με τη νέα μελέτη, είναι ότι ενώ οι συνολικές εκπομπές μεθανίου (περιλαμβάνουν και τις εκπομπές από φυσικές πηγές) εμφανίζουν αύξηση μετά το 2007, εκείνες από την καύση ορυκτών καυσίμων δεν εμφανίζουν αύξηση διαχρονικά – μέχρι στιγμής τουλάχιστον. Μάλιστα οι εκπομπές μεθανίου ειδικότερα από την παραγωγή φυσικού αερίου εμφανίζουν μείωση κατά τις τρεις τελευταίες δεκαετίες.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Κολοράντο και της Υπηρεσίας Ωκεανών και Ατμόσφαιρας (ΝΟΑΑ) των ΗΠΑ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό “Nature”, εκτιμούν ότι το μεθάνιο που διαφεύγει στην ατμόσφαιρα από τεχνητές (ανθρωπογενείς) και από φυσικές πηγές (μικρόβια, χωματερές, στομάχια αγελάδων κ.α.) είναι 60% έως 110% περισσότερο από ό,τι εκτιμάτο μέχρι σήμερα. Αυτό σε μεγάλο βαθμό οφείλεται σε μια ανεξήγητη αύξηση του μεθανίου μικροβιακής προέλευσης, ιδίως στους τροπικούς, πιθανώς λόγω αύξησης της θερμοκρασίας στη Γη.

Αυτό μπορεί να έχει μεγαλύτερες συνέπειες για την κλιματική αλλαγή, καθώς το μεθάνιο -μετά από το διοξείδιο του άνθρακα- είναι το δεύτερο σημαντικότερο «αέριο του θερμοκηπίου», συμβάλλοντας έτσι στην άνοδο της θερμοκρασίας του πλανήτη.

Ειδικότερα, οι εκπομπές μεθανίου κατά τη βιομηχανική παραγωγή και χρήση φυσικού αερίου, πετρελαίου και άνθρακα, που εκτιμάτο ότι συμβάλλουν κατά 15% έως 22% στις συνολικές εκπομπές μεθανίου στην ατμόσφαιρα, υπολογίζονται ότι είναι τελικά 20% έως 60% υψηλότερες. Αν συμπεριληφθούν και οι φυσικές διαρροές φυσικού αερίου από το υπέδαφος, τότε οι εκπομπές είναι περίπου διπλάσιες από τις έως τώρα εκτιμώμενες.

Οι ερευνητές επισημαίνουν την ανάγκη η βιομηχανία ορυκτών καυσίμων να κάνει ακόμη περισσότερα πράγματα για να συγκρατήσει τη διαρροή μεθανίου και να προστατεύσει το περιβάλλον.

Διαφήμιση

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here