Αρχική Ειδήσεις Απαγόρευσε το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων η Ρουμανία

Απαγόρευσε το κυνήγι μεγάλων θηραμάτων η Ρουμανία

0
Διαφήμιση

Η ρουμανική κυβέρνηση απαγόρευσε το κυνήγι των μεγάλων σαρκοφάγων ζώων (αρκούδες, λύκοι, λύγκες και αγριόγατες), ύστερα από μια εννέα χρόνια συνεχούς αύξηση των ποσοστώσεων κυνηγιού.

Ενδεικτικά για το 2016 είχε εγκριθεί άδεια για τη θανάτωση 550 αρκούδων, 600 λύκων και 500 αγριόγατων άνω των 12 μηνών. Ο νέος νόμος κλείνει ένα ευρέως χρησιμοποιούμενο «παραθυράκι» για τους κυνηγούς προστατευόμενων ειδών. Σύμφωνα με την ευρωπαϊκή νομοθεσία, όλα τα μεγάλα σαρκοφάγα υποτίθεται ότι πρέπει να προστατεύονται, εκτός αν τα ζώα θέτουν σε κίνδυνο ανθρώπους.

Οι κυνηγετικοί σύλλογοι στη Ρουμανία υποβάλλουν στην κυβέρνηση κάθε χρόνο δύο αριθμούς, μία εκτίμηση του συνολικού πληθυσμού και τον αριθμό των αρπακτικών που θεωρούνται απειλητικά. Ο δεύτερος αριθμός καθορίζει τις ποσοστώσεις θήρευσης.

Με τη βιομηχανία κυνηγιού να έχει αξία εκατομμυρίων ευρώ κάθε χρόνο, είναι αρκετά πιθανό ότι η υποβολή των αριθμών αυτών δεν γίνεται με ακρίβεια.

Οι ακτιβιστές για τα δικαιώματα των ζώων αμφισβητούν τον τρόπο με τον οποίο καθορίζεται ο αριθμός των «απειλητικών» ζώων εκ των προτέρων, χωρίς ζημιές σε ανθρώπους ή περιουσίες.

 

Πηγές: http://inhabitat.com/new-hunting-ban-in-romania-protects-large-carnivores/ ,

https://www.theguardian.com/environment/2016/oct/05/romania-bans-trophy-hunting-of-brown-bears-wolves-lynx-and-wild-cats

Διαφήμιση