Αρχική Καταστροφές Θάσος: Μέτρα αποκατάστασης εξήγγειλε ο Γ. Τσιρώνης

Θάσος: Μέτρα αποκατάστασης εξήγγειλε ο Γ. Τσιρώνης

0
Διαφήμιση

Μέτρα για την αποκατάσταση των υποδομών και του φυσικού περιβάλλοντος μετά την καταστροφική πυρκαγιά στην Θάσο, ανακοίνωσε το υπουργείο μετά την επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού Γιάννη Τσιρώνη.

Σύμφωνα με τον κ. Τσιρώνη «υπάρχει ανάγκη επίσπευσης σειράς μέτρων πρόληψης των πλημμυρικών και εδαφοδιαβρωτικών φαινομένων, για την αποσόβηση νέων κινδύνων και καταστροφών εν όψει βροχοπτώσεων. Το έργο είναι πολυσύνθετο και έχουν ενεργοποιηθεί η αρμόδια διεύθυνση του υπουργείου για την άμεση υποβολή προτάσεων έργων αποκατάστασης, προστασίας του εναπομείναντος τμήματος του δάσους, έργα εγγείων βελτιώσεων και προστασίας της πανίδας και της χλωρίδας του νησιού. Προτείναμε την συντονισμένη δράση τοπικών αρχών και κεντρικής διοίκησης με κοινή ομάδα εργασίας περιφέρειας, δήμου και υπουργείου, για την επιτάχυνση των έργων αποκατάστασης και προστασίας και ενεργούμε για την διασφάλιση χρηματοδότησης από όλες τις πιθανές πηγές συμπεριλαμβανομένου του Πράσινου Ταμείου».

Για τον συντονισμό των απαραίτητων ενεργειών και την διασφάλιση των απαραίτητων χρηματοδοτήσεων αποφασίσθηκε, μετά από πρόταση του Γιάννη Τσιρώνη, να λειτουργήσει κοινή ομάδα εργασίας με την συμμετοχή δήμου, περιφέρειας και υπουργείου, όπως έκανε γνωστό τη Δευτέρα, με ανακοίνωσή του το ΥΠΕΝ.

Παράλληλα, ανακοινώθηκαν κυβερνητικά μέτρα ανακούφισης των παραγωγών και επιχειρήσεων που επλήγησαν, πάγωμα των οικονομικών υποχρεώσεών τους, αποζημιώσεις πληγέντων, έκτακτη κρατική χρηματοδότηση για τις πρόσθετες ανάγκες καυσίμων κίνησης των απαραίτητων μηχανημάτων και μέτρα προστασίας της πανίδας και της χλωρίδας με κήρυξη όλων των εκτάσεων ως αναδασωτέων, απαγόρευση βοσκής και κυνηγίου.

Κατά την διάρκεια επιτόπιας επισκόπησης σε όλα τα σημεία όπου επλήγη το νησί, διαπιστώθηκαν οι βαριές συνέπειες της πρόσφατης πυρκαγιάς στο φυσικό περιβάλλον και στην τοπική οικονομία, δεδομένου ότι κάηκαν άνω των 65.000 στρεμμάτων δασικών εκτάσεων και ελαιώνων, ενώ καταστράφηκαν κατοικίες, υποδομές ύδρευσης και άρδευσης, και παράλληλα επλήγη η μελισσοκομία, η κτηνοτροφία και ο τουρισμός.

Το υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας μέσω της γενικής διεύθυνσης Δασών και του Πράσινου Ταμείου θα υποστηρίξει τη σύνταξη μελετών για την υλοποίηση ανάλογων έργων προστασίας και βασικών υποδομών.

Όπως ανακοινώθηκε, ήδη είναι σε εξέλιξη εργασίες καθαρισμού των χειμάρρων και της κοίτης των ρεμάτων κοντά σε οικισμούς, ενώ προβλέπεται σύστημα ανάσχεσης της διάβρωσης των πρανών ορεινών όγκων και μεταφοράς φερτών υλών με κλαδοπλέγματα και άλλα έργα. Η ενίσχυση των πρανών, η απομάκρυνση της οχλούσας βλάστησης, η αποκατάσταση και συντήρηση των αντιπυρικών ζωνών και του αγροτικού και δασικού δικτύου, η αποκατάσταση δικτύων ύδρευσης και άρδευσης αποτελούν αντικείμενο εργασίας και συντονισμένης δράσης τοπικών αρχών και κεντρικής διοίκησης, στο πλαίσιο ευρύτερου προγράμματος έργων.

ΑΦΗΣΤΕ ΜΙΑ ΑΠΑΝΤΗΣΗ

Please enter your comment!
Please enter your name here