Αρχική Καταστροφές Οι καπνοί από τις πυρκαγιές προκάλεσαν 100.000 θανάτους στην Ασία

Οι καπνοί από τις πυρκαγιές προκάλεσαν 100.000 θανάτους στην Ασία

0
Διαφήμιση

Οι ερευνητές υποστηρίζουν πως κύριοι υπεύθυνοι για αυτούς τους θανάτους είναι οι πυρκαγιές που ξεκίνησαν από Ινδονήσιους αγρότες, ιδιαίτερα εκείνους που εργάζονται στην παραγωγή χαρτιού και χαρτοπολτού, από φοινικέλαιο και ξύλο.

Ο καπνός από πυρκαγιές που συνδέονται με γεωργική χρήση ενδεχομένως προκάλεσε πάνω από 100.000 πρόωρους θανάτους σε όλη την Ινδονησία, τη Μαλαισία, και τη Σιγκαπούρη, σύμφωνα με νέα μελέτη του Χάρβαρντ.

Η χρήση της γης, συμπεριλαμβανομένων των πυρκαγιών δασών και τύρφης, αντιπροσωπεύει το 63% των εκπομπών της Ινδονησίας, η οποία είναι η χώρα με τις έκτες υψηλότερες εκπομπές στον κόσμο.

Το περασμένο φθινόπωρο, η Ινδονησία βίωσε τις χειρότερες πυρκαγιές εδώ και σχεδόν δύο δεκαετίες, καθώς το ασυνήθιστα θερμό και ξηρό κλίμα που ενισχύθηκε από το Ελ Νίνιο ευνόησε τις συνθήκες για πυρκαγιές.

Οι φωτιές κατέστρεψαν χιλιάδες στρέμματα τύρφης, του ορυκτού καύσιμου που σχηματίζεται στο υπέδαφος απορροφώντας αποτελεσματικά άνθρακα, απελευθερώνοντας τόνους διοξειδίου του άνθρακα, καθώς και τεράστιες ποσότητες των βλαβερών σωματιδίων ΡΜ2.5.

Τα PM 2.5, μικροσωματίδια διαμέτρου έως 2,5 χιλιοστών, μπορούν να μεταφερθούν σε μεγάλες αποστάσεις από τον αέρα και να βλάψουν το χώμα, τις καλλιέργειες, και την άγρια ​​ζωή, όταν καταλήγουν στο έδαφος ή το νερό.

Τα PM 2.5 μπορούν επίσης να διεισδύσουν βαθιά μέσα στους πνεύμονες και το κυκλοφορικό σύστημα του ανθρώπου, προκαλώντας πολλές παθήσεις, όπως μειωμένη πνευμονική λειτουργία, καρδιακή προσβολή, άσθμα και πρόωρο θάνατο.

Χρησιμοποιώντας υπολογιστικά μοντέλα οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι στην Ινδονησία και μόνο, περισσότεροι από 91.000 θάνατοι συνδέονται με τον καπνό από τις πυρκαγιές. Άλλοι 6.500 πρόωροι θάνατοι σημειώθηκαν στη Μαλαισία και 2.200 στη Σιγκαπούρη.

Οι πυρκαγιές τύρφης καίνε σε σχετικά χαμηλές θερμοκρασίες και μπορούν να σιγοκαίνε για εβδομάδες ή ακόμη και μήνες προτού σβηστούν, παράγοντας καπνούς συνεχώς.

Πηγές: http://www.bbc.com/news/world-asia-37404515

http://phys.org/news/2016-09-indonesian-premature-deaths.html

Διαφήμιση