Αρχική Υγεία - Διατροφή Ο ναργιλές είναι περισσότερο επιβλαβής από το τσιγάρο

Ο ναργιλές είναι περισσότερο επιβλαβής από το τσιγάρο

0
Διαφήμιση

Ο καπνός δεν είναι λιγότερο τοξικός σε ένα σωλήνα ναργιλέ από ότι σε ένα τσιγάρο και το νερό στο ναργιλέ δεν φιλτράρει τα τοξικά συστατικά του καπνού

Οι καπνιστές ναργιλέ στην πραγματικότητα μπορεί να εισπνέουν περισσότερο καπνό από τους καπνιστές τσιγάρων, λόγω του μεγάλου όγκου του καπνού που εισπνέουν με μια συνεδρία, η οποία μπορεί να διαρκέσει για διάστημα 60 λεπτών..

Όπως διαπίστωσαν οι ερευνητές του Αμερικανικού πανεπιστημίου της Βηρυτού σε συνεργασία με το πανεπιστήμιο Virginia Commonwealth των ΗΠΑ, τα επίπεδα μονοξειδίου του άνθρακα όταν οι εθελοντές κάπνιζαν ναργιλέ ήταν μεγαλύτερα από όταν κάπνιζαν τσιγάρο.

Συγκεκριμένα το ποσοστό μονοξειδίου του άνθρακα που εντοπιζόταν στα ερυθρά αιμοσφαίρια συνδεδεμένο με την αιμοσφαιρίνη ήταν τρεις φορές ψηλότερο από ό,τι όταν κάπνιζαν τσιγάρο. Παρά το ότι στα επίπεδα νικοτίνης στο αίμα δεν υπήρχε διαφορά μεταξύ των χρηστών ναργιλέ και των καπνιστών, οι χρήστες ναργιλέ εισέπνεαν 48 φορές περισσότερο καπνό.

Η έρευνα διήρκεσε δύο έτη και συμμετείχαν σε αυτή επιστήμονες από τις ΗΠΑ και το Λίβανο οι οποίοι μελέτησαν 31 εθελοντές από 18-50 ετών. Οι επιστήμονες εξέτασαν και σύγκριναν την έκθεση των ανθρώπων σε τοξικές ουσίες που προέρχονται λόγω καπνίσματος ταμπάκου με το ναργιλέ και το τσιγάρο σε πολύ αυστηρά ελεγχόμενες εργαστηριακές συνθήκες.

Οι εθελοντές για τις ανάγκες της έρευνας κάπνισαν ναργιλέ και τσιγάρο. Κάθε φορά οι ερευνητές τους έκαναν αναλύσεις αίματος και τους μετρούσαν τα επίπεδα νικοτίνης και μονοξειδίου του άνθρακα.

Ακόμα οι έρευνες δείχνουν ότι ενέχει πολλούς κινδύνους καθώς :

Στον ναργιλέ ο καπνός περιέχει υψηλά επίπεδα τοξικών ενώσεων, συμπεριλαμβανομένων πίσσα, μονοξείδιο του άνθρακα, τα βαρέα μέταλλα και τις καρκινογόνες χημικές ουσίες. Στην πραγματικότητα, οι καπνιστές εκτίθενται σε περισσότερο μονοξείδιο του άνθρακα του καπνού από ότι οι καπνιστές τσιγάρων.

Όπως και με το κάπνισμα τσιγάρων, το κάπνισμα στο ναργιλές συνδέεται με τα πνευμόνια και από του στόματος μορφών καρκίνου, καρδιακών παθήσεων, και άλλες σοβαρές ασθένειες.

Επίσης, παρέχει περίπου την ίδια ποσότητα νικοτίνης, όπως το κάπνισμα και μάλιστα ενδέχεται να οδηγήσει σε εξάρτηση από τον καπνό.

Ενέχει κινδύνους που συνδέονται με το παθητικό κάπνισμα, ενώ στις έγκυες γυναίκες μπορεί να οδηγήσει σε βρέφη χαμηλού βάρους κατά τη γέννησή τους.

Ακόμα, οι σωλήνες του ναργιλέ που χρησιμοποιούνται σε μπαρ και καφετέριες δεν καθαρίζονται σωστά, διακινδυνεύοντας την εξάπλωση των μολυσματικών ασθενειών.

 

Πηγή: http://www.mayoclinic.org/healthy-lifestyle/quit-smoking/expert-answers/hookah/faq-20057920 ,

https://news.vcu.edu/article/VCU_experts_colleagues_explain_dangers_of_hookah_smoking

Διαφήμιση